Mangelen på sykepleiere i kommunene er bekymringsfull. Bare i Trondheim er det 120 ledige sykepleierstillinger. I distriktskommunene er problemet med å skaffe sykepleiere, både til institusjoner og hjemmebasert omsorg, like stort. Det er svært urovekkende, da politikerne på samme tid har vedtatt at mye av framtidas omsorg skal foregå i hjemmet. Da blir det betimelig å spørre om hvem som skal utføre denne viktige omsorgen, hvem skal ta avgjørelsene som mange ganger handler om liv og død, og hvem er det som skal foreta den livsnødvendige pleien og omsorgen. Per i dag er det mye som tyder på at teori og praksis ikke samsvarer.

er naturlig nok ekstra sårbare da de har mindre tilfang til kompetanse og utdannet personale. Rindal kommune, som mangler sykepleiere både ved helsetunet og i hjemmetjenesten, vurderer å tilby utdanningsstipend til studenter der de krever at de er bosatt i kommunen under utdannelse, og at de også forplikter seg til å jobbe i kommunen en bestemt periode etter endt utdannelse.

Det er viktig at hver enkelt kommune iverksetter tiltak, da dette er stillinger som ikke kan erstattes av andre fagfolk. Det kan også bli en kostbar sak for kommunene å leie inn helsefaglig kompetanse fra utlandet, for eksempel Sverige. Det er ellers lite lønnsomt å drive rovdrift på de sykepleierne som står i yrket og må gå ekstravakter og i ugunstige turnuser som følge av mangel på fagfolk.

Til sjuende og sist handler dette om lønn og arbeidsvilkår. Sykepleierne har i alle år vært underbetalt sammenlignet med andre yrker med tilsvarende utdanningslengde. Det har helt sikkert vært en sammenheng med at kvinner har dominert yrkesgruppa, og at mannlige sykepleiere har gått relativt raskt inn i lederstillinger.

Å gi utdanningsstipend, er en nødløsning her og nå, men det vil neppe hjelpe på sikt. Framtidas eldre vil også helt sikker kreve bedre omsorg og pleie enn det dagens eldre blir tilbudt. Skal kommunene greie utfordringen på sikt, må sykepleieryrkets status heves og yrket må gjøres langt mer attraktivt og lønnsomt. Det koster å ha gode sykepleiere som blir stående i yrket.

Audhild Øye