La det være sagt med én gang: Om dette temaet finnes det ingen offisiell statistikk. Men det er en mulighet for at Bjørg Hoftun har norgesrekord når det gjelder å ta imot egne barnebarn.

Det er snakk om ni i tallet, over et spenn på 27 år – fra Lasse i 1990 til Ellen nå i vår.

— Jeg har kanskje ikke noe fullgodt svar på det selv heller. Det er nok både tilfeldigheter og et ønske om at jeg ville ta imot barnebarna mine. Og siden det har vært greit for både dattera og de to svigerdøtrene, er det bare blitt slik, sier Bjørg Hoftun, som var ferdig utdannet jordmor for over 50 år siden.

Barnebarnslista

Hun kan selvsagt fødselsdatoene på samtlige. Bestemødre gjør det. Spesielt når hun har vært den aller første som så dem i sprell levende live.

Selv ble hun mor i 1968 (Ingrid), 1969 (Erik) og 1977 (Øystein). 13 år etter at Øystein kom til verden, kom det første barnebarnet. De tre barna har fordelt sine barn – og Bjørgs barnebarn – jevnt mellom seg. De har tre hver.

Her er jordmor-Bjørg sin «merittliste» i kronologisk orden:

Lasse (1990)

Daniel (1994)

Sara og Amalie (tvillinger, 1996)

Maria (1998)

Erik Sebastian (2000)

Sverre (2011)

Petter (2013)

Ellen (2017)

Kjappe tvillinger

Selvsagt husker hun også hver enkelt fødsel. Men en fellesnever er at både dattera Ingrid og de to svigerdøtrene Gry og Heidi har vært «lettfødende».

— Alle fødslene var ukompliserte og gikk veldig greit, selv om det minst én gang var mye mer hastverk enn de andre. Under denne fødselen sto jeg på fødestua i dongeribukse og hansker og tok imot, forteller Bjørg Hoftun.

— Det var ikke noe ekstra stress da tvillingene Amalie og Sara kom heller?

— Nei da, de kom med seks minutters mellomrom. Det er selvsagt litt mer med det når det kommer tvillinger, og jeg hadde da et team av fagfolk på fødeavdelinga stående bak meg, men det gikk veldig greit, altså.

Terminlista

Selv om den geografiske radiusen ikke er veldig stor; i dag med Erik Sebastian som det eneste barnebarnet som bor i Hemne og de øvrige i Trondheim, er det likevel ei utfordring å samle alle på én gang.

Sist gang var under Erik Sebastians konfirmasjon i 2015, og da var det for så vidt «full uttelling» med barnebarn til stede. Men dette var før Ellen kom til verden. Neste anledning er i slutten av mai, når Bjørg skal feire sin 75-årsdag i Trondheim. Men også nå er det allerede meldt ett forfall.

Så har det alltid vært litt slik i familien Hoftun. Det har ikke bare dreid seg om termin – det har også dreid seg om terminlista.

— Ha-ha, ja det er mange i familien som har vært og er opptatt med fotball, så vi har vært nødt til å tilpasse det. Men det skal godt gjøres at det klaffer for alle, sier mora til tre fotballspillere og bestemora til et foreløpig ukjent antall fotballspillere.

Ble med på fødsel

Livet er alltid fullt av tilfeldigheter. Hva vi blir og hvor vi havner. Så også med Bjørg Hoftun. Hun hadde opprinnelig staket ut en helt annen kurs enn å bli jordmor.

— På Rjukan, der jeg er født og oppvokst, satset jeg først på å sy kjoler og drakter, men det var ikke noe for meg. Jeg søkte meg derfor inn på Røde Kors' sykepleierskole. Der ble jeg med ei jordmor på en fødsel, og da var det gjort. Etter endt sykepleierskole, kom jeg inn på Statens jordmorskole, og jeg fikk min første jobb som jordmor ved Haukeland sykehus i Bergen, forteller hun.

Det var på jordmorskolen hun traff han som skulle bli hennes mann, nå avdøde Sverre Hoftun. Han var medisinerstudent. Og Bjørg var selvsagt med på flyttelasset da Sverre fikk jobb som turnuskandidat på sjukehuset på hans hjemtrakter Molde. Det ble full klaff, fordi der var det også akutt behov for ei jordmor.

Øde – men fruktbart

Tegninga av hvordan de til slutt havnet i Hemne, begynner nå å ta form.

— Sverre ønsket å bli allmennpraktiserende lege, og den gang var det slik at du ble tildelt arbeidssted ved loddtrekning. Sverre følte han virkelig var uheldig da han fikk et sted som heter Kyrksæterøra, som verken han eller jeg hadde hørt om. Men vi pakket flyttebilen igjen, og kom til slutt fram etter en veldig lang reise. Dette var i 1968, og da var det ikke veiforbindelse i Vinjefjorden, forteller Bjørg Hoftun.

Men det som Bjørg og Sverre i starten opplevde nærmest som ødemark, skulle likevel bli et fruktbart sted; her ble først Ingrid (1968) og Erik (1969) født, og seinere Øystein (1977). I mellomtiden hadde de bodd og jobbet både i Drammen og Hammerfest, før de ble hemnværinger på heltid.

Det var nok ikke en så ille plass å bo likevel.

Fortsatt aktiv

Slik gikk det altså til at det i alle oppslagsverk og historiebøker står at Molde-, Rosenborg- og landslagsspilleren «Erik Hoftun er født og oppvokst i Hemne, og startet karrieren i KIL og seinere KIL/Hemne».

Selv jobbet Bjørg ved fødeavdelinga på Orkdal sjukehus fra 1980 til 2009, to år før nedleggelsen. De seks første barnebarna tok hun imot der, de tre siste på St. Olavs hospital i Trondheim.

Og selv om hun altså for lengst har gått over i pensjonistenes rekker, er hun fortsatt revisor i Den Norske Jordmorforeninga, et verv hun har hatt i ca. 25 år.

Ca 1500 «kick»

— Du har tatt imot ni barnebarn, men hvor mange i alt?

— Jeg har dem alle nedskrevet, totalt snakker vi om rundt 1500.

— Ville du valgt samme yrke igjen?

— Ja, helt klart. Hver eneste gang jeg har tatt imot en ny verdensborger har vært et kick!

Sier mora og bestemora til alle fotballspillerne...

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

Her er Bjørg sammen med sistefødt Ellen når i vår. Foto: Privat