Dette stabburet skal settes opp igjen, en annen plass på tunet. Foto: Privat

For første gang har Orkdal kommune gitt økonomisk støtte til privates istandsetting av bevaringsverdige bygg.

Allerede i 2015 bestemte orkdalspolitikerne at det skulle opprettes et fond der man kunne søke dersom man skulle sette i stand bevaringsverdige hus, men det var først onsdag at de første pengene ble delt ut.

Antikvarisk

Til sammen 52 500 kroner ble delt ut, fordelt på tre søknader. Slik blir ordninga beskrevet i rådmannens saksframlegg:

«Tilskuddsordninga har som formål å inspirere til istandsetting av gamle, bevaringsverdige bygninger og anlegg etter antikvariske prinsipper. Støtten kan gis til innleie av spesialkompetanse innenfor bygningsvern, og utbedringstiltak for enkeltbygg som tar sikte på bevaring av eller tilbakeføring til bygningens opprinnelige, dokumenterte byggestil, utvendig eller innvendig. Arbeidet må utføres i henhold til antikvariske prinsipper. Hvert prosjekt kan få dekt inntil 30 000 kroner.»

Tilskudd til tre bygg

Tilskuddene fordelte seg slik:

  • 30 000 kroner til restaurering av et stabbur.

  • 11 250 kroner til nytt møneblekk på fjøs og nytt beslag på pipe.

  • 10 000 kroner til nye vinduer på trønderlån.

Det har kommet inn flere søknader også, og disse er under behandling.

Vedtaket om å gi støtte til de ovennevnte formålene, ble fattet enstemmig av formannskapet.

En av årsakene til at dette fondet ble opprettet, var de mange sakene om uthus som står og forfaller på Nerøra. Flere huseiere har ønsket å rive uthusene, men har fått avslag på dette i og med at en del av bebyggelsen er fredet.

- Vi har vært flinke til å bruke pisk, og jeg tenkte at det kanskje var bra å bruke gulrot i tillegg. Vi ser at det er fine, gamle hus som nå får støtte. Stabburet, som får mest, er et av Orkdals eldste bygg, sa Oddbjørn Bang.

Liten vilje

Flere politikere var overrasket over at det ikke var kommet inn søknader fra dem som står som eiere av de omtalte uthusene på Nerøra.

- Det er rart at det ikke kommer noen søknader fra dem som var utgangspunktet for saken, sa Marit Mjøen og antydet at det var liten vilje hos disse huseierne til å sette i stand bygningsmassen sin.

Ønsker flere søknader

Orkdal kommune ønsker enda flere søknader, og på kommunens hjemmeside finner man informasjon og støtteordninga.

Ved å skrive «bevaring» i søkefeltet, vil man få informasjon om kriterier og hvordan man søker. Man finner også informasjon om andre fond det er mulig å få midler fra.