Brasiliansk jiu-Jitsu er en raskt voksende sport i Norge. Ragnhild Heggem Fagerheim er opprinnelig fra Orkdal, men er nå bosatt i Oslo. Etter å ha fulgt med på MMA og andre kampsporter fikk hun lyst å prøve selv. Hun endte opp med brasiliansk jiu-jitsu.

- Jeg hadde ikke så lyst på slag i trynet, så jeg ville gå for en sport hvor man får brukt mye teknikk, og samtidig ha hodet i behold. BJJ foregår hovedsakelig på bakken, er svært grepsbasert og handler om å sikre seg, dominerende posisjoner eller å få motstanderen til å gi seg – enten ved å sette opp leddlåser eller kvelninger. Det høres kanskje litt dramatisk ut, men det er ikke så ille, forteller Fagerheim.

Dobbelt gull

I helga deltok hun på Finnish Open som er det største arrangementet for denne sporten i Finland. Hele 550 deltakere fordelt på en rekke forskjellige klasser. I likhet med andre kampsporter blir også utøverne i brasiliansk jiu-jitsu rangert etter beltefarger. Fagerheim som nylig har begynt med idretten er på hvitt belte og i helga deltok ho både i sin vektklasse og åpen klasse for det beltet.

- Det endte med gull i både vektklassen min og åpen klasse hvor jeg kan møte folk som er større og tyngre enn meg. En av grunnfilosofiene bak sporten er at teknikk skal vinne over styrke og størrelse. Derfor blir den også kalt «The Gentle Art», forteller Fagerheim.

Til VM

Seieren i Finland har gjort at hun har bestemt seg for å delta i VM i år. Mesterskapet var såpass stort at det er fine pengepremier til den som vinner.

- Jeg vant 400 euro som var øremerket tur til VM som blir arrangert i Los Angeles i slutten av mai og begynnelsen av juni. Den pengepremien dekker i hvert fall flybillett så da bestemte jeg meg for å hive meg med. Om det ikke går så bra, så er ikke det så ille. Jeg får uansett se på verdens beste utøvere innen sporten og det gleder jeg meg til, sier Fagerheim.

Fin sport for jenter

Fagerheim mener det er mange positive sider ved brasiliansk jiu-jitsu som hun mener passer spesielt bra for jenter.

- For det første er det veldig god trening samtidig som du gjerne oppfatter det som lek. Det er jo en slags organisert form for lekeslåssing. I tillegg får du et helt annet kroppsfokus. Du lærer å sette pris på kroppen for det den klarer å få til fremfor hvordan den ser ut og det mener jeg er veldig viktig i dagens samfunn. Særlig for jenter og unge kvinner som vokser opp med et totalt urealistisk bilde av hvordan en kvinnekropp skal se ut, sier orkdalingen.

Trener fem dager i uken

Fagerheim er født og oppvokst på Orkanger, men flyttet til Oslo for å studere journalistikk. Nå jobber hun som kommunikasjonsrådgiver. Etter at hun begynte med sporten har det blitt mye trening.

- Jeg trener 5–6 ganger i uken og kanskje litt mindre om det er mye å gjøre på jobben. I tillegg trener jeg yoga for å myke opp litt i ledda, sier Fagerheim.

I Oslo trener hun på Frontline Academy som holder et svært høyt nivå i internasjonal målestokk og har brasilianske Eduardo Teta Rios som trener. Hun kan også fortelle at det er gode treningsmuligheter for brasiliansk jiu-jitsu også i Trøndelag.

- I Trondheim er det en veldig fin klubb som heter Team Trondheim som alltid åpner dørene for meg når jeg er i Trøndelag. I tillegg ble jeg veldig glad da jeg hørte at Torshus folkehøgskole i Orkdal også har åpnet et tilbud for kampsporten. Jeg tror i tillegg at skoler med fordel kunne fått besøk fra en BJJ-klubb. Det er en veldig tillitsbyggende sport hvor du må stole fullt på de du trener med, og hvor det ikke er plass til store egoer. Det er jeg sikker på at kan skape et godt klassemiljø og godt samhold, sier Fagerheim.

25-åringen har et mål om en dag nå sort belte, men hun vil trene moderat for å kunne holde på med idretten så lenge som mulig.

Orkdalingen Ragnhild Heggem Fagerheim øverst på pallen i Finland. Foto: voikukkaj.kuvat.fi