Rindalshytter, Norges eldste leverandør av hytter, får enorm oppmerksomhet rundt den nyutvikla hyttemodellen Gapahuk. Navnet er nok inspirert av det som bokmålsordboka definerer som et «enkelt overnattingsly av stokker og granbar».

Men dette er ei moderne og fullverdig hytte, tilpasset den hardføre norske naturen og klimaet. Naturen får spille hovedrollen i prosjektet, samtidig som hytta gir trygghet, komfort, husly og formgivning i verdensklasse.

Solid CV

Så er det heller ingen hvem som helst som har vært Rindalshytters samarbeidspartner i prosjektet. Arkitektkontoret Snøhetta har nemlig byggverk som Den Norske Opera, Alexandria bibliotek i Egypt og World Trade Center Museum i New York på sin CV.

En liten kuriositet: Snøhetta lanserte 19. april prosjektet Crossroads of the World på Times Square i New York. Dagen etter lanserte de Gapahuk for Rindalshytter.

— Snøhetta representerer et imponerende spenn på de prosjektene de har tegnet de siste åra. Alt fra de nevnte verdenskjente byggverkene, til hytter for Den Norske Turistforening, Villreinsenteret på Dovre og trehyttehotellene i Nord-Sverige, sier daglig leder Per Ivar Hyldbakk i Rindalshytter.

Selvsagt er han stolt over den nyutvikla modellen Gapahuk.

— Vi er veldig stolte av at Gapahuk er blitt en hytte som ikke så enkelt lar seg sammenligne med andre hytter. Det ligger en tanke bak hver eneste kvadratcentimeter, legger Hyldbakk til.

Vridd tak - tre nivå

Slik har arkitektkontoret tenkt:

— Vi har prioritert fellesrom, overdekte uteplasser og utsyn, sier Anne Cecilie Haug og Andreas Joyce Nygaard i en pressemelding.

De er seniorarkitekter i Snøhetta, og de avslører også at ideen er enkel.

— Vi var inspirert av det enkle livet i naturen, det å kunne legge seg ned på bakken og spenne et tak over for å skape ly for været, sier de.

Gapahuk kjennetegnes ved at den har åpne og gode lysforhold i begge kortendene. Det er vridningen på taket som gjør dette mulig. Dagslyset fyller hytta gjennom flere høye vinduer fra morgen til kveld. Hytta har tre nivåer og vil dermed kunne tilpasses et skrånende terreng.

Av andre egenskaper, kan det nevnes at den er kompakt og raskt lar seg varme opp. Gapahuk er tilrettelagt for å fungere med kloakktank og solceller på taket - en såkalt off grid-løsning.

Nytenking

Og som ei fjær i hatten for Rindalshytter: Dette er første gang det internasjonalt kjente arkitektkontoret Snøhetta har tegnet en hytte for en ferdighytteprodusent.

— Vi har gjennom samarbeidet med Snøhetta gjort et bevisst valg mot et internasjonalt marked når vi lanserer Gapahuk, sier Per Ivar Hyldbakk, som kaller modellen arkitektur i verdensklasse.

Flere fagtidsskrifter og andre har omtalt Gapahuk etter lanseringen.

Rindalshytter har de siste åra framvist en tydelig nytenkingsstrategi.

— Vi har posisjonert innenfor segmentet modernistisk hyttearkitektur med modeller som Lysthus, Langhus og Kvist. Gapahuk er tuftet på Rindslshytters visjoner om ekte håndverk, miljøvennlige materialer og god kvalitet. Arkitektur kan være en hyllest til naturen, sier Per Ivar Hyldbakk.

35,5 mill. i omsetning

Firmaet har kontorer i Rindal (hovedkontor), Trondheim og Oslo, og har til sammen ca. 30 ansatte. Bedriften ble etablert i Rindal av Emil Gåsvand i 1964.

Rindalshytter AS omsatte i 2015 (foreløpig ferskeste offentlige regnskapstall) for ca. 35,5 millioner kroner, med et årsresultat på vel 600 000 kroner.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

Gapahuk på tegnebrettet. Fra venstre: Per Ivar Hyldbakk og markedsansvarlig Beate K. Strømøy fra Rindalshytter, og arkitektene Anne Cecilie Haug og Andreas Joyce Nygaard fra Snøhetta. Foto: Inger Marie Grini