Man fryktet lenge at naturperlen Songlia ville havne i lomma på rikfolk, men torsdag ble det signert en avtale som sikrer området for allmennheten.

Avtalen får stor betydning for alle som er glad i natur og friluftsliv.

- Dette er en viktig avtale, for det gir oss hånd om cirka ti prosent av kommunens areal, sier ordfører Oddbjørn Bang til ST som satte sin signatur på avtalen sammen med Statsbyggs regiondirektør, Kjetil Lehn.

Nå skal gårdsbygningene i Songlia tas i bruk igjen.

Leieavtale

Avtalen innebærer at Orkdal kommune får en langsiktig leieavtale som innebærer at kommunen overtar ansvaret for eiendommen. Avtalen løper i første omgang i ti år, og Orkdal kommune skal betale 10 000 kroner i årlig leie til Statsbygg.

Fire organisasjoner, Orkla jeger- og fiskerforening, Sør-Trøndelag jeger- og fiskerforening, Naturvernforbundet og Grytdalens venner, skal stå sammen om selve driftsansvaret for Songlia.

Fryktet salg

Det har lenge vært uklart hva Songlias eier, Statsbygg, ville gjøre med det 80 000 mål store området. Orkdal kommune og natur- og jaktinteressene har fryktet at den store eiendommen ville blir solgt til noen med mye penger, og at Christian Thams' gamle jakteldorado hadde blitt utilgjengelig for allmennheten.

Derfor var det stor glede da det ble klart at Statsbygg ville beholde eiendommen, og at Orkdal kommune kunne få en kontrakt om langtidsleie.

Ut av vakuumet

Songlia har vært i et vakuum i lang tid. I og med at det har vært uklart hva som ville skje med eiendommen, er det heller ingen som har sørget for å vedlikeholde de flotte bygningene. Avtalen mellom Orkdal kommune og Statsbygg fører til at Songlia kommer ut av dette vakuumet.

- For oss har det vært viktig å få en avtale som sikrer allmennheten tilgang, og at man kan få bruke husene. De har stått tomme i flere år, sier Bang.