Orkland, en helt ny kommune bestående av Orkdal, Meldal, Agdenes og deler av Snillfjord, er nå i ferd med å se dagens lys. Beslutninga om sammenslåing ble fattet for ei god stund siden. Onsdag denne uka valgte de fire respektive kommunestyrene nykommunens rådmann. Valget falt på Orkdals rådmann Ingvill Kvernmo. Fram mot nykommunes offisielle dåp i 2020, skal Kvernmo fungere som prosjektleder i forberdelsene med å skape den nye kommunen. På politisk side ble meldalsordfører Are Hilstad valgt som leder for den såkalte fellesnemnda for den nye kommunen - Orkland fellesnemnd, som består av formannskapene i de fire kommunene. I juni skal Stortinget behandle proposisjonen om kommunesammenslåing. Når det er gjort vil fellesnemnda være beslutningstager for alle saker som er relevant for den nye kommunen.

Anders Aasegg Morken Foto: Silje Asbjørnsen, ST

fire kommunene har foretatt kloke valg av administrative- og politiske ledere, som skal få hovedansvaret med å skape og forme den nye kommunen fram mot 2020. Ingvill Kvernmo er faglig meget dyktig. Men kanskje hennes aller viktigste styrke i denne sammenhengen, er engasjementet. Hun har lenge utrykt et brennende engasjement for dette prosjektet, og det er utrolig viktig å ha med seg i den jobben som ligger foran. For dette blir ingen ni til fire-jobb. Også meldalsordfører Are Hilstad og agdenesordfører Oddvar Indergård er meget dyktige politikere som har bred erfaring i å finne gode og omforente løsninger i vanskelige saker. Skapelsen av Orkland kommune er med andre ord i beste hender.

Ei viktig forutsetning for å lykkes godt med det arbeidet som nå venter, er at man klarer å engasjere bredt. Brukerne av de tjenestene som det offentlige yter, næringslivet og ikke minst innbyggerne, må involveres. Nøkkelen blir å inkludere innbyggerne på en måte som gjør at de etter hvert vil utvikle et sterkt eierforhold til den nye kommunen. Og den beste måten for å oppnå det, er å styre prosessene som nå venter med full åpenhet. Og åpenhet er ikke å kunngjøre informasjon om beslutninger som er tatt, men å informere og engasjere innbyggerne i forkant av beslutningene. I så måte er det befriende å registrere at noe av det første man planlegger å få på plass i Kvernmos stab, er en informasjonsmedarbeider. Det tyder på at man er klar over hvor viktig informasjonsbiten vil være i tida som kommer.

Dette lover veldig bra. Lykke til!