Are Hilstad leste med interesse det som hans kollega Ola T. Heggem uttalte i ST torsdag etter aksjonsdagen for en bedre Fv 65. Aksjonen var etter initiativ fra Lilly Gunn Nyheim, ordfører i Surnadal.

— Ola T. Heggem mener nye prosjekt må settes på vent for å gi rom for flere midler til vedlikehold. Jeg synes det er et interessant utspill, og jeg synes dette er noe vi bør diskutere i regionrådet i orkdalsregionen, sier Hilstad, som imidlertid har et «men» knyttet til utspillet.

Distriktene rammes

— For meg blir det litt paradoksalt når vi vet at vi nå jobber for Orkdalspakken og undersjøisk tunnel fra Agdenes til Ørland. Dette er også nye prosjekt, og det er da jeg er redd vi – for å si det litt veisymbolsk – møter oss selv i tunnelen. Rindal er også med på dette, sier Hilstad.

Han ser for seg – som et alternativ eller i tillegg – å utfordre Sør-Trøndelag fylkeskommune på prioriteringene når det gjelder fornyingsprogrammet av fylkesveiene.

— Fylkeskommunen prioriterer ut fra samfunnsnytte. Det vil i praksis si én ting, nemlig at de mest trafikkerte veiene får mest. Det er de bynære områdene som alltid vinner. Dette fører til at distriktene rammes, sier Hilstad.

Mer enn mengde

Han mener andre faktorer bør telle minst like mye.

— Avstand til sykehus er noe som også må telle når fylkespolitikerne prioriterer vei. I ST har det den siste tida vært både reportasjer og leserinnlegg som godt illustrerer hvor ille det kan være å bli kjørt i ambulanse; at pasienter må få smertestillende på grunn av dårlig veistandard og at en liten gutt på vei hjem til Rindal fra Værnes fikk blødninger i et operasjonssår som var fint grodd. Det er altså viktig at noe mer enn trafikkmengde teller når veimidler skal tildeles, mener Hilstad.

— Vi er like viktig

Derfor mener han regionrådet i orkdalsregionen er et viktig forum som i fellesskap må utfordre fylkeskommunen på hvordan de prioriterer.

— Dette handler til syvende og sist om at fylkeskommunen har for lite penger, men hvordan de prioriterer, må vi komme på banen og ha en mening om. Mennesker og næringsliv i distriktene er like viktig som i byer og bynære strøk, sier meldalsordføreren.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300