Det er vår i lufta. Det er russefeiring, og et nytt kull med festdeltakere slippes løs. Det fikk vi så smertelig lese om etter «1. mai-festen» i Skaun samfunnshus, hvor politiet rapporterer om ungdom ned i 14-årsalderen som var overstadig beruset og utspydde. Det er trist, men dessverre nakne fakta.

Audhild Øye Foto: Silje Asbjørnsen, ST

er også trist å lese hvilken holdning festarrangøren i denne sammenhengen har til ungdommenes omgang med alkohol. Arrangøren slår kategorisk fast at det er riktig av foreldre å sende med ungene alkohol på fest. Samme person slår like kategorisk fast at det ikke er spørsmål

om

ungdommene drikker, men at det handler om

hvor

de drikker. Arrangøren imøtegår også politiets rapport fra stedet og hevder det er en overdreven situasjonsbeskrivelse. At arrangøren også imøtegår all kunnskap og undersøkelser som er gjort omkring ungdoms omgang med alkohol, er ikke mindre enn urovekkende.

Festarrangører har et stort ansvar, og en må kunne forvente at de forholder seg til norsk lovverk, som har en 18-årsgrense for å drikke alkohol. At en arrangør ser mellom fingrene på at folk under 18 år drikker alkohol, og som også oppfordrer foreldre til å sende med ungene alkohol, er både oppsiktsvekkende, alvorlig og lite tillitvekkende. Å hevde at de unge drikker likevel, er et dårlig argument. Her handler det om hvilke signal voksne, og ikke minst en ansvarlig festarrangør, gir. Her gir festarrangøren signal om at det er fritt fram å drikke alkohol også for dem som er under 18 år. Det innbyr ikke til tillit.

Foreldre har et tungt ansvar når det gjelder unges omgang med rusmidler. De må stå sammen for at de unge skal stå imot det drikkepresset som råder. De må stå sammen i holdninger som er tuftet på undersøkelser, politiets erfaringer og ikke minst kunnskap hos dem som jobber med rusproblematikk. I dette forebyggende arbeidet er også festarrangører en viktig brikke når det gjelder å håndheve lovverk og bidra med gode, trygge holdninger. Til sist, er det politiet som må ta grep for å påse at arrangør etterlever lovverket. Det krever synlig politi der unge møtes til fest, og også en konsekvent håndheving av lovverket. Det er ikke greit at unge under 18 år drikker, og det er slettes ikke greit at foreldre forsyner ungene sine med rusmidler.