Mannen i 30-åra kjørte rundt i Rennebu med 1,61 i promille, midt på dagen.

- Det er den høyeste promillen vi målte hos en sjåfør i fjor, sier Finn Skårsmoen, lensmann i Rennebu og Oppdal.

Krimtall for 2016 fra Rennebu lensmannskontor (se fakta lenger ned i artikkelen) viser at det meste går på det jevne. Det er ingen vesentlige forskjeller i 2016 sammenlignet med 2015.

- Vi hadde ingen såkalte alvorlige saker i Rennebu i fjor. Vi ba ikke om bistand fra spesielt hold, sier han og poengterer at for mange opplever de sin sak som alvorlig, men i politiets terminologi er det en annen definisjon.

E6 i 60-sone

Det er i trafikken forholdstallene er størst i fjellkommunen. I 2015 ble det tatt 13 førerkort i kommunen. I fjor var tallet 25.

- 20 av dem ble tatt på E6, de aller fleste i 60-sonen ved Halland sju kilometer nord for Berkåk. Fire førerkort ble også beslaglagt på fylkesvei 700 på Stamnan, sier Skårsmoen.

Det var i fjor også seks tilfeller av ruskjøring; fire med promille og to for narkorus. «Verstingen» var mannen som kjørte rundt på dagtid med hele 1,61 promille i blodet.

Med en så høy alkoholprosent «innabords» sjangler du når du går. Du kan lett få følelsesutbrudd, bli aggressiv og begynne å gråte. Og mange spyr og får sløret tale.

UP-hjelp

Skårsmoen forteller at trafikktallene selvsagt er påvirket av at E6 går gjennom kommunen, og at UP har mange kontrollerer på stedet. Blant annet blir mange narkosaker registrert i Rennebu, men lovbruddene begås av gjennomreisende.

Totalt var det i 2016 i kommunen 93 anmeldte forhold knyttet til trafikk (flest hastighet og førerkortbeslag), mot 85 året før.

En annen utfordring det lokale politiet står overfor, er saker knyttet til sedelighet. I 2016 ble det registrert seks saker, mot sju året før. I denne båsen ligger alt fra fysiske overgrep mot mindreårige til ulovlig nedlasting og oppbevaring av filmer og bilder.

- Utfordring

- Den digitale verden er en utfordring! Vi mangler kompetanse og tidsressurser til cyberspace, sier Skårsmoen.

I 2016 ble det registrert 168 anmeldelser i Rennebu kommune. Det er nøyaktig samme tall som året før.

Når det gjelder antall loggførte saker (oppdrag og hendelser), var tallet i Rennebu 745 saker, mot 519 året før.

Oppklaringsprosenten ved Rennebu lensmannskontor i fjor var på 63 prosent. Det betyr at litt mer enn seks av ti saker oppklares. Her finnes det ifølge lensmannen ikke sammenlignbare tall for tidligere år fordi straffeloven er endret (gir andre parametere i definisjonen av en oppklaring).

Krimtall for Rennebu

Økonomiske saker 10 (5)

Vinning 25 (32)

Voldssaker 5 (7)

Sedelighet 6 (7)

Narkotika 10 (11)

Skadeverk 2 (3)

Miljøsaker 1 (0)

Arbeidsmiljøsaker 2 (1)

Trafikk 93 (85)

Andre (brann, erstatning etc. 10 (17)

Undersøkelsessaker 2 (4)

PS! Det første tallet er fra 2016, mens tallet i parentes er fra 2015.