Torsdag sendte Skaun kommune et brev til alle foresatte med barn i grunnskolen, med beskjed om at foreldre bør være ekstra våkne i forhold til at Skaun ungdomsskole har registrert flere unge som snakker om selvmordstanker. Bekymringsmeldinga som nå sendes ut, er i tillegg forankret i brevet som tirsdag ble sendt ut til foreldre med elever i grunnskolen i Trondheim, et brev som beskriver en økning i antall selvmord og selvmordsforsøk blant unge. I dette brevet bes foreldrene om å vise ungene sine ekstra omsorg og oppmerksomhet, og ikke minst snakke med ungene sine for å avdekke eventuelle problemer. Både i brevet som er sendt ut i Trondheim og i Skaun omtales Netfix-serien «13 gode grunner», som handler om ei ung jente som tar sitt eget liv. Serien er blitt kritisert for å forherlige selvmord, og rektor Erlend Moen ved Skaun ungdomsskole sier til ST at man ikke kan utelukke at det økte fokuset på selvmord blant unge skyldes nettopp at mange følger med på denne serien.

Anders Aasegg Morken Foto: Silje Asbjørnsen, ST

er flott at kommunene setter psykisk helse blant unge på dagsorden, og ikke minst er det flott at det offentlige endelig bringer dette med selvmord og selvmordstanker blant unge på fram i lyset. Samtidig skal man være obs på at temaet er meget vanskelig «farvann» å navigere i, både for foreldre, lærere og helsepersonell, som alle ønsker ungdommene det beste. Når det gjelder Skaun, så er det ingen ting som tyder på en økning i antall selvmord og selvmordsforsøk blant unge. Det man vet, er at flere går med selvmordstanker. Eller vet man det? Kan det være slik at omfanget av slike tanker blant unge har vært like stort tidligere også, men at tankene ikke er blitt tilkjennegitt? Poenget er at man skal være forsiktig med å slå en så konkret alarm rundt et slikt tema på den måten man nå gjør. Det kan nemlig føre til panikk hos foreldre, som ikke nødvendigvis vet hvordan de skal nærme seg ungene sine rundt ei slik problemstilling. Faren er at man i panikk kan komme til å så farlig tankegods inn i et barnesinn, tanker som fra før ikke har vært der, og dermed bidra til å konstruere et alvorlig problem. Og spesielt bør «ufaglærte» være svært forsiktig med å bringe dette temaet inn i hodet på unge barn. Psykiske lidelser hos unge er komplisert å behandle, og komplekset trenger ikke bli mindre når panikkslagne foreldre oppfordres til å innta rollen som psykiater.

Et annet moment er: Er barn og unge som går med en plan om å ta sitt eget liv blant disse unge som går rundt og snakker om selvmordstanker? Ikke la de forsvinne under radaren!

Anders Aasegg Morken