28. mai er det offisiell åpning av banen i Ånesøyan. Mandag kveld fikk ordfører Odd Jarle Svanem foreta det første prøvekastet.

— Det ble bom, selv om jeg brukte en grønn frisbee, sier Senterparti-ordføreren med et smil.

Dette er et av mange tiltak som er kommet godt i gang på anlegget, og som med en fellesbetegnelse har fått navnet Ånesøyan Trimpark.

Lett å bli hekta

Frisbeegolf er en moderne idrett som kombinerer mosjon og sosialt samspill. Det er en aktivitet for alle i alle aldre.

— Et lavterskeltilbud, sier Kathrine Øyasæter Hageskal, som representerer KIL Allidrett og som presenterte flere planer for Ånesøyan under et informasjonsmøte mandag.

Men litt mer om frisbeegolf: De grunnleggende prinsippene i frisbeegolf er svært lik tradisjonell golf. Men kølla og ballen er byttet ut med en frisbee, og hullet på golfbanen er byttet ut med metallkurver du skal treffe med frisbee-en.

Utkaststasjonene, en 1 x 1 meter stor «lapp» med kunstgress, er nummerert. I Ånesøyan fra 1–12 da det er en «12 hulls bane». Den som fullfører på færrest kast har vunnet.

— I løpet av de siste fem åra har det vokst fram et stort miljø innenfor frisbeegolf, og i dag finnes det ca. 140 baner rundt om i landet, sier Asle Hammerdal i Hemne Frisbeegolf, som er et prosjekt i Kyrksæterøra idrettslag (KIL).

Han har hatt med seg John Are Freland i prosjektet som nå altså er like før åpning i Ånesøyan. De er enige om én ting:

— Det er veldig lett å bli hekta på frisbeegolf!

Vil starte nå

I juni får KIL Allidrett svar fra Sør-Trøndelag fylkeskommune på spillemiddelsøknaden om en kraftig oppgradering av den 1,1 kilometer lange turstien, som går rundt gress- og kunstgressbanen, parkeringsplassen og tennisbanen.

Turstien – kall den gjerne ei trimløype – er delvis gjengrodd og i dårlig forfatning.

— Den vil få en betydelig oppgradering. Bredden blir én til halvannen meter, det skal dreneres og grøftes, og det blir lagt duk og ny grus, sier Hageskal.

Den vil få universell utforming med unntak av en parti i skråningen opp mot Hemne kirke. Selve jobben skal i stor grad baseres på dugnad.

— Finansieringa er 600 000 kroner i spillemidler pluss dugnad, sier Hageskal.

— Hva skjer dersom det kommer negativt svar på spillemiddelsøknaden?

— Vi er veldig innstilt på å starte, og vi føler oss trygge på å finne en løsning likevel. Får vi nei nå, blir det ny behandling i juni neste år. Men vi vil altså starta nå, sier hun.

Mens du venter

Det er også inne en spillemiddelsøknad om å opparbeide et naturhelsestudio, en klatrepark og hinderløype. Søknadssummen er også her 600 000 kroner.

Et naturhelsestudio er stasjoner med styrketreningsapparater laget av naturlige materialer. De skal plasseres i hver sin diagonal av Ånesøyan; én like nedenfor kirke like ved turløypa, den andre i enden av kunstgressbanen.

— Skal du kjøre barna på fotballtrening, er dette en ypperlig måte å få litt trim selv også mens du venter på at fotballtreninga er ferdig, sier Hageskal.

Klatreparken er tenkt bygd mellom parkeringsplassen på platået over anlegget og kunstgressbanen, og her blir du utfordret i ulike klatre- og balanseøvelser.

Hinderløypa vil bestå av to stasjoner; en like ovenfor gressbanen, den andre bak kunstgressbanen mot Søa.

Prekær garderobesituasjon

Dette er tiltak som favner breddeidretten og også uorganisert aktivitet. Det som direkte berører begrepet toppidrett, angår klubbhuset.

KIL/Hemne har i flere år hatt et skrikende behov for større garderobekapasitet. Leder i KIL/Hemne, Roger Lernes, beskriver situasjonen slik:

— I dag benytter hjemmelagene møterommet til omkledning. Går det to kamper etter hverandre, må bortelagene få benytte de to garderobene vi har. Det er derfor et stort behov, sier han.

Nå kommer et tilbygg i to etasjer til det eksisterende klubbhuset, med fire nye spillergarderober og to nye dommergarderober i første etasje. I andre etasje får vi møterom, kontor og styrketreningsrom, forteller Lernes.

Foreløpig prisoverslag er på 6,5 millioner kroner, som skal finansieres gjennom spillemidler, dugnad og tilskudd. Etter planen skal tilbygget være tett før jul.

— Håpet er at i hvert fall garderobene skal stå ferdige til seriestart 2018, sier Roger Lernes.

Siden 2014

Prosjektgruppa for Ånesøyan Trimpark og øvrige tiltak, har bestått av Kathrine Øyasæter Hageskal (leder), Roger Lernes og Ole Erik Røttereng. Det som regnes som selve avsparket for prosjektet var et møte i begynnelsen av 2014.

— Da hadde vi et såkalt stormøte, der flere aktører deltok i en idémyldring. Siden den gang har vi jobbet med å samle ideer og planer, og har jobbet litt i «det skjulte» før vi nå har gleden av å presentere Hemne Trimpark og andre tiltak i Ånesøyan, sier Hageskal.

Ordfører Odd Jarle Svanem er glad for initiativet.

— Jeg har veldig sansen for dugnadstanken, og er glad for at vi har ildsjeler som tar tak og fører alt dette fram til en realitet, sier han.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300