John Ola Selbekk gir seg etter 25,5 år i Agdenes kommune. De siste 13 årene har han vært rådmann.

- Jeg har passert 62 år, og da har jeg som rådmann mulighet til å gå av med full pensjon. Det benytter jeg meg av, etter 39 år i arbeidslivet og 25,5 av dem i Agdenes kommune, sier Selbekk.

1. september vil han ha sin siste arbeidsdag, og kan rusle de 50 meterne hjem fra rådhuset med jobbkarrieren bak seg. Det blir både vemodig og godt.

- Hvor lenge har du tenkt på å gi deg på 62?

- Jeg har sett for meg det en stund, ja. Jeg sa det faktisk under jobbintervjuet til rådmannsstillinga. De spurte om jeg ville være rådmann lenge, og jeg sa til jeg blir 62. Jeg har holdt ord, sier han.

Uklart om stillinga

Det er 2,5 år til Agdenes går inn i storkommunen Orkland, med Ingvill Kvermno som rådmann. Kommunen er lovpålagt å ha en rådmann, og det er foreløpig uklart hvordan Agdenes løser dette i perioden fram til sammenslåinga.

- Vi må ha en rådmann i 2,5 år, for vi har en kommune å drive. Dette er nytt ennå, så vi må drøfte hvordan vi skal løse det, sier ordfører Oddvar Indergård.

- Er det mulig å rekruttere en rådmann for 2,5 år, eller løses det internt?

- Det er dette vi må drøfte, sier Indergård.

Selbekk sier han gikk en ekstra runde med seg selv i fjorhøst, med tanke på å stå i jobben fram til sammenslåinga.

- Jeg hadde tenkt å gå av på 62, men tok en liten timeout i fjor. Og jeg landet på at jeg har gjort mitt, det er en tid for alt, sier han.

Tilfeldig søknad

Selbekk er oppvokst i Lensvik, men bodde i Trondheim i ti år før han flyttet hjem igjen i 1985. Han er utdannet EDB-ingeniør fra Trondheim ingeniørhøgskole og har studert økonomi ved Trondheim økonomiske høgskole. Han startet karrieren som IT-konsulent hos Felleskjøpet i fem år, før han gikk videre til Adresseavisen som IT-konsulent og leder for utviklingsarbeid på IT-sida. Der ble det åtte år.

- 1. januar 1992 begynte jeg i Agdenes kommune. Vi hadde da bodd i Lensvik siden 1985, og jeg hadde pendlet til Heimdal. Jeg leverte tilfeldig inn en søknad på jobben som kommunekasserer i Agdenes, og fikk den – til alles overraskelse, sier han.

Etter et par år som kommunekasserer, var han assisterende rådmann i ti år og rådmann de siste 13 årene.

- Det har vært interessant. Jeg har fått være med på å påvirke samfunnsutviklinga og tjenestetilbudet til folk. Det er veldig spennende. Forholdet til politikerne er også en interessant del av jobben, som man må takle på en god måte. Å være rådmann er interessant og utfordrende. Det har vært en livsstil, ingen 8 til 16 jobb. Du er rådmann bestandig, også på fritida og i sosiale sammenhenger, det er ulempen. Men det er en fordel å bo midt oppi det og kjenne folket, så det har gått veldig greit, sier han.

- Blir fort historisk

- Hva tror du om framtida til Agdenes som del av Orkland?

- Det har jeg troen på. Jeg har vært en pådriver for sammenslåing, og tror det er det beste for innbyggerne på sikt, sier han.

Som ung pensjonist på 62 år, tenker han imidlertid å holde seg unna den videre jobben med kommunereformen. Han har ingen planer om å gå inn i politikken.

- Jeg kommer ikke til å bli politiker! Jeg synes det er en uting at rådmenn blir politikere.

- Men du bor så nært rådhuset, at du stikker vel innom på kaffe i ny og ne?

- Man blir fort historisk, ingen er uerstattelig. Det har jeg opplevd gjennom et langt liv. Folk har sluttet, og de sier de skal stikke innom, men gjør det ikke. Etter noen uker går verden videre. Men en kaffekopp kan det jo bli.

Barnebarna

Selbekk tror imidlertid ikke han får problemer med å fylle dagene.

- Jeg har hus, hytte og barnebarn, så det blir ikke noe trøbbel. Jeg har fått et jobbtilbud der, med barnebarna, men vi er ikke helt enige om honoraret ennå, sier han lattermildt.

Barnebarna på 1 og 4 år bor på Nardo, så det er ikke lange veien for å få litt kvalitetstid med dem.

- Hva skal du bruke de siste månedene som rådmann til?

- Det er fullt kjør, så det er bare å holde det gående. Jeg får vel rydde pulten sånn helt avslutningsvis.

- Hva er du mest stolt av i karrieren din?

- At Agdenes kommune har hatt økonomisk stabilitet, med forutsigbarhet for innbyggere og ansatte. Vi har ligget i norgestoppen på kommunebarometeret alle årene på økonomisida. Vi har et omdømme som en veldrevet kommune, og det er jeg stolt over.