En bestilling på 39 arbeidsbrakker som skal flys til fjells, er tidenes største kontrakt for Letthus i Rindal. Bedriften ligger an til å toppe omsetningsrekorden fra i fjor.

- Vi har aldri fått en så stor bestilling før, og alt skal være ferdig før sommerferien. Vi har mye å gjøre her nå, ja, sier daglig leder Martin Rise i Letthus.

Bedriften ligger på Stokkøyan Industriområde i Rindal, og produserer i hovedsak mobile arbeidsbrakker og toalettkabiner. I fjor omsatte de for 16,4 millioner kroner, noe som er rekord. Men inneværende år ser ut til å bli enda bedre. En kontrakt med Eltel og italienske Rebaioli på totalt 39 flygebrakker, som skal brukes til linjebygging i fjellet, sørger for dette.

H e r lages det elementer til brakkene .

Restart etter konkurs

- Ordren er på 7,9 millioner kroner, og bortsett fra den har vi omsatt for 7 millioner kroner i år, forteller Rise.

Det vil altså si 14,9 millioner kroner i omsetning innen sommerferien starter, noe som skulle gi gode muligheter til å slå omsetningsrekorden fra i fjor. Høsten er nemlig den beste tida for bedriften, normalt sett.

Letthus har sin historie tilbake til 1992, men den nyere historien går tilbake til 2014. Da var firmaet konkurs, og Rise kjøpte det opp sammen med tre kolleger. Navnet ble endret fra Letthus Rindal til Letthus AS. Siden den dagen har framtida sett lys ut.

- Jeg har jobbet her siden 1998 selv, og har vært med på mange bølgedaler. Vi var 11 ansatte her da firmaet gikk konkurs, og fire av oss «på gulvet» valgte å kjøpe opp, sier Rise.

Mye å gjøre

Siden han hadde lengst fartstid, ble han daglig leder. Hans erfaring fra produksjonen kommer godt med når han skal lede bedriften, som nå er oppe i åtte ansatte og har hatt fin utvikling siden restarten.

- Vi har klart å skaffe oss nok ordrer, og har mye å gjøre. Nå ble det jo helt ekstremt med den store kontrakten. Det var det samme italienske firmaet vi fikk kontrakter med ved oppstarten i 2014, og som ga oss en god start, sier Rise.

Firmaet produserer solide arbeidsbrakker som kan fraktes på hjul eller med helikopter, og som skreddersys etter behov. Toalettkabiner og telehytter er også blant sortimentet.

- Vi har hatt Telia som kunde siden 2000-tallet, og leverer telekabiner årlig, sier han.

Martin Rise har jobbet under fem sjefer hos Letthus, før han selv ble sjef i 2014. Foto: Ingrid S. Hultgreen

Handler lokalt

Brakkene bygges fra grunnen av i fabrikken i Rindal. Elementene bygges opp med stenderverk, skumisolasjon og glassfiber på innsida og utsida. Kundene kan også få panel som innerkledning, for eksempel i kontorbrakker. Brakkene innredes etter ønske, med kjøkken, bord og stoler. Ulike toalettløsninger kan man også velges etter pris.

- Vi kjøper inn det vi trenger lokalt. Dørene kommer fra Surnadal. Bord og kjøkkenbenker- og skap kjøper vi av Lium i Meldal, sier Rise.

Strøm, lys og varme installeres etter kunden behov, og solcellepanel dersom brakka skal stå avsides og uten strømtilgang.

- Hvordan er konkurransen i markedet?

- Vi har konkurranse både fra norske og utenlandske firmaer, spesielt et stort firma på Voss. Men vi har ikke kapasitet til å produsere for hele landet uansett, og er godt fornøyd så lenge vi har jobb til alle på huset, sier Rise.

- Ambisjonen er ikke å vokse?

- Vi skal utnytte lokalene våre, slik at det går bra her. Men vi må ikke utvide hele tida. Det viktigste er å passe det på det vi har og styrke markedsandelene. God service til kundene våre er viktig, sier Rise.

- Interessant jobb

Som regel lages det tre-fire brakker parallelt inne i verkstedet, og her skal det bli travelt fram mot sommeren med 43 brakker som skal ferdigstilles.

- Vi bruker som regel 25–100 timer på ei brakke, alt etter hvordan den skal være. Men det blir jo litt serieproduksjon når vi skal lage flere like, sier Rise.

Siden han tok over bedriften har det gått jevnt oppover og vært travelt hele tida. At han snart har vært 20 år ved samme arbeidsplass, begrunner han med:

- Det er interessant. Vi skreddersyr, så det er alltid utfordringer rundt nye løsninger i brakkene. Vi tenker hele tida på hva vi kan gjøre annerledes. For meg er det viktig at de ansatte er med på det, slik at det ikke bare blir sjefen som forteller hvordan vi skal gjøre det. Nøkkelen til å lykkes, er å ha hele laget med, sier han.

Letthus har kundene sine fra nord til sør i vårt langstrakte land, og har liketil levert brakker til Svalbard og Antarktis.

Smørebrakke til Northug

- Kundene er alt fra enkeltmannsforetak til større entreprenører. Vi har levert smørebrakker til Strindheim ski, og vi har sett Northug på TV utenfor brakka vår. Det er jo litt stas, sier Rise.

- Hva er det mest spesielle dere har skreddersydd?

- Det må være et styrehus til en lekter på Drammen Yard, med styrstoler og vindusviskere på rutene. Vi leverer også brakker med ski under, hvis de skal trekkes av skuter eller beltevogn. Innvendig har vi laget hev og senk-bord som kunne legges ned til seng og hems til overnatting.

Bedriften startet opprinnelig i Mørelinjen-bygget i Rindal sentrum, og dagens bygg ble satt opp i 1997. Det har siden vært utbygd to ganger.