Det var under Frps årsmøte i april at Anita Gilde etterlyste mer penger til vegvedlikehold fra sin egen regjering. Nå vil hun ta med seg samferdselsministeren på sykkeltur langs fylkesvegene, der den beryktede strekningen langs fylkesveg 802 til Lereggen blir en naturlig trase.

- Jeg må jo benytte anledningen og ta ham med i mitt nærmiljø, sier den sykkelglade fylkespolitikeren fra Skaun. Gilde er også kjent som frontfigur i den rosakledde sykkelklubben Queens of fucking everything, eller bare «queensa» som dem omtales på lokalt.

Les også: - Minner mer om et gjørmehull enn en veg

Les også: - Dette skal vi få til

Fylkestinget bestemmer

For hun fikk ingen konkrete lovnader om mer penger. Vedlikeholdet av fylkesvegene er det fylkestinget som må prioritere, og der er det Arbeiderpartiet som sitter med makta sammen med SV, Sp, Miljøpartiet de Grønne og KrF.

- Solvik Olsen er klar på at det er regionalt nivå som er ansvarlig for fylkesvegene. Der har vi de siste to årene ikke vært enige med posisjonen om hvor mye vi skal bruke på vedlikehold. Men jeg opplever at presset vi har utøvd har ført til at Ap og resten nå bevilger mer enn noen gang på fylkesveg. Så jeg tenker at den jobben vi gjør i opposisjonen funker, sier Gilde.

Vil ha utvidelser

Samtidig, på den motsatte siden i det lokalpolitiske landskapet, har Skaun Ap også etterlyst penger til den samme vegstrekningen hos sitt fylkeslag, som altså sitter med makta på fylkestinget. De vil at Arbeiderpartiet skal bidra til å bevilge mer penger til utbedring av den smale og svingete vegen mellom Valset bru og Lereggen.

- Det ble gjort en del arbeid på vegen i fjor, men det gjenstår fortsatt mye. Vi mener det relativt enkelt kan foretas utvidelser av fylkesvegen, på samme måte som det som allerede er gjort. Det må også asfalteres der vegen er utvidet, og det må skje snart, sier partisekretær Eivind Stende.

Han vil ha en omprioritering i bruken av vegpengene.

- Vi må kanskje stoppe å bruke mye penger på nye veger, og heller bruke penger på vedlikehold, sier Stende.

I samme båt

Dermed kan det synes som om de to partipolitiske motpolene fra Skaun sitter i samme båt, uansett om de har partiet sitt i regjering eller i posisjon i fylket. Både Gilde og Stende ønsker mer penger til vedlikehold av fylkesvegene, og nylig ble kommunestyret i Skaun enige om en felles uttalelse der de peker på fire ulike fylkesveger i kommunen som er i «ekstremt forfall» og krever at «fylkeskommunen prioriterer, og får nødvendig finansiering til vedlikehold av disse vegene til neste teleløsningsperiode».

Heller vedlikehold enn fond

Helt i samme båt sitter de imidlertid ikke. Gilde er nøye på å fremheve at regjeringen skal fortsette å bevilge det hun mener er historisk mye penger til fylkeskommunene og kommunene.

- Men da må vi regionalt bruke budsjettene våre bedre, sa Ketil (Solvik Olsen, journ.anm.). Og da kommer vi inn på konflikten vi har her oppe. Skal vi sette millionoverskudd i fond eller bruke det på fylkesveiforfall? FrP vil ikke spare seg til fant, kostnaden på vedlikeholdsetterslepet vokser dramatisk hvert år, sier Gilde.

Over 100 millioner i pluss

Hun viser til at FrP, Høyre og Venstre i november i fjor foreslo å bruke 99 millioner kroner ekstra til vedlikehold av fylkesveger, men ble nedstemt.

- Tirsdag 4. april fikk vi vite at fylkeskommunen går med 103 millioner kroner i overskudd for 2016, og opposisjonen vil atter foreslå å øke rammene til samferdsel for å ta tak i det voldsomme etterslepet. Men det hjelper ikke så lenge vi blir nedstemt og posisjonen skylder på regjeringen og at vi er uansvarlige og at pengene må på fond, sier Gilde.

Arbeiderpartiets gruppeleder på fylkestinget, Kirsti Leirtø, mener Gilde gir en feilaktig fremstilling av saken.

- Forskjellen mellom Frp og Høyres forslag, og vårt var på 30 millioner kroner. De pengene satte vi av til et samferdselsfond. De pengene har Frp og H enstemmig gått inn for å bruke på rassikring i Roan og skoleskyss mens vegen var stengt. Det viser at vi hadde rett, vi må ha penger på fond til uforutsette hendelser, sier Leitrø.

Skal ha egen plan for grusveger

Hun kan ikke love at partifellene i Skaun får mer penger til fylkesveg 802 ved neste bevilgning.

- Men det er nå satt av 60 millioner kroner ekstra til fylkesveger, som vil bli brukt etter hvor behovet er størst. I tillegg har vi bedt administrasjonen komme med en egen sak på grusveger som ikke har høy nok årsdøgnstrafikk til å komme i betraktning ellers. Dette er veger som ikke er kjørbare deler av året på grunn av teleløsning. Så vil vi legge en plan på det, sier Leitrø.

Anita Gilde (Frp) er klar til å ta med samferdselsminister Ketil Solvik Olsen på sykkeltur langs fylkesvegene i hjemkommunen Skaun.
Skaun Ap, her ved Asbjørn Leraand, Ove Sem og Eivind Stende ber fylkeslaget jobbe for mer penger til fylkesveg 802. Foto: John Marvin Myrhaug