Skolemesterskapet i orientering har blitt et populært arrangement for skolekretsene i Orkdal kommune. Det var OIFs orienteringsavdeling som kom opp med ideen for to år siden og onsdag ble det arrangert for tredje gang. Denne gangen gikk det av stabelen i Gjølme skolekrets og Gerd Bjørseth fra Gjølme skole var løypelegger. Primus motor for det populære arrangementet er Arne Grønset og han var meget fornøyd med årets utgave.

- I dag er det litt ruskevær, men det er ingen av barna som har sagt noe om det. Vi ser at dette er noe barna liker veldig godt å være med på, sier Grønset.

Lite rekruttering

Bakgrunnen for skolemesterskapet var å gjøre ungene oppmerksom på hva orientering er og kanskje øke rekrutteringen til orienteringsavdelingen i OIF. Så langt har de ikke merket noen nevneverdig forskjell.

- Vi håpte at det kanskje skulle øke rekrutteringen, men vi har ikke merket noe stor pågang enda. Vi har stor konkurranse fra andre idretter som i øyeblikket er mer populære, sier Grønset.

Likevel er det liten tvil om at det er populært for barna å bruke skoledagen til orientering.

- Her kan ungene velge å samarbeide to og to eller gå alene. Vi ser at det er mange som velger å gå i lag. I orientering må du tenke hele tiden og gjøre vurderinger ut ifra kartet. Det er en seier hver gang du finner posten og om du ikke finner den er det populært å skylde litt på kartet, sier Grønset og ler.

Færre enn i fjor

De to første arrangementene hadde over 400 deltakere, men i årets skolemesterskap var det to klasser som måtte melde forfall som gjorde at antallet var nærmere 325 deltakere. Det er elever fra 5. til 7. klasse fra de fem orkdalsskolene Gjølme, Årlivoll, Evjen, Orkanger og Grøtte som deltar. Så langt har Orkanger, Grøtte og Gjølme arrangert, mens Evjen og Årlivoll står for tur som arrangør de to kommende årene.

Storkoste seg

Det var tydelig at elevene fra de fem skolene storkoste seg ut i orienteringsløypa. Arian Mo Sætherbø, Emil Belsvik, Tølløv Solligård, Lars Svorkdal, Erling Eggamo, Ådne Stiklestad, Erik S. Arntzen og Jonas Myhre fra 6. klasse på Årlivoll skole hadde hatt en fin dag.

- Vi løp inn på 14 minutter og 28 sekunder og er veldig fornøyd med det. Det er artig å løpe rundt og lete etter postene. Vi hadde ikke problem med å finne noen. Det var kanskje en som var litt vanskelig, forteller gjengen.

Etter fullført orientering er det mulig å gjøre andre ting.

- Vi har med fotball slik at vi kan spille litt på banen. Så spiser vi litt mat og er sammen med venner, forteller de.

Elevene fikk også utdelt premier som såpebobler, frisbee og capser etter at de hadde fullført årets skolemesterskap.

ola.rise@avisa-st.no

952 52 255