Etter 12 års pause er folkerockbandet Gåte i gang igjen med søskenparet Gunnhild og Sveinung Sundli i spissen. Gåte hadde en kort, men eventyrlig suksess i perioden de var på topp i norsk musikkliv fra starten av 2000-tallet til bandet ble avviklet i 2005.

Utenkelig uten Gunnhild

Da bandet var på topp, bekjentgjorde vokalist Gunnhild Sundli at hun ønsket å gjøre noe annet. Da hadde hun vært vokalist i bandet siden hun var 14 år. Dermed var Gåte-eventyret slutt, til stor sorg for publikum, men også for de andre bandmedlemmene. Gåte uten Gunnhild var utenkelig.

Drøm blir realitet

12 år senere er de altså i gang igjen, og det er ingen hemmelighet at storebror Sveinungs drøm om en gang å få Gåte på føttene, endelig er blitt en realitet. Det er heller ingen hemmelighet at Gunnhilds ønske om fortsatt få stå på en scene og synge, også er blitt en realitet. Selv om hun har gjort mange flotte ting etter åra med Gåte; blant annet på Trøndelag Teater, på mange friluftsteater og ikke minst som soloartist blant annet sammen med Aasmund Nordstoga, så har hun i folks hoder alltid vært Gåte-Gunnhild.

Folkemusikk

I bandets korte, men svært markante periode, solgte de over 100 000 album og spilte på landets største scener og festivaler. Frontfigurene var utvilsomt storebror Sveinung Sundli på fele og lillesøster Gunnhild med sin særpregede stemme, men også gitarist Magnus Børmark, som nå har sitt eget band 22.

Utgangspunktet for musikken til Gåte, var folkemusikken som søskenparet Sundli var oppvokst med, Sveinung med fele og Gunnhild med kveding.

Ny besetning

Nye Gåte stiller nå med ny besetning. Foruten Gunnhild (sang) og Sveinung (fele) er de nye bandmedlemmene Ole Jonas Storli (keyboard), Jon Even Schärer (trommer) og Katrin Frøder (bass, keyboard, sang).

Katrin Frøder, som er etablert som artisten Frøder, blir etter det vi kjenner til, også en viktig låtskriver for Gåte.

Planen er nå å få konsentrere seg om låtskriving og musikk fram til at bandet kommer med ny musikk til høsten.

Rocka folkemusikk

Terje Pedersen, som i sin tid skrev platekontrakt med Gåte for Warner Music, er bandets nye manager. Han kjenner bandet godt, og har siden slutten i 2005 hatt jevnlig kontakt med søskenparet Sundli.

- Men nå har de mye annet å styre med, både unger og eksamener, smiler Pedersen og føyer til at det til høsten blir snakk om en eller to nye låter.

Og musikken blir helt klart beslektet med det Gåte spilte for 12 år siden.

- Men husk det er 13 år siden de slapp noe nytt, og det er kommet nye bandmedlemmer til, Men utgangspunktet er rocka folkemusikk, sier Pedersen.