Veggene er i ferd med å komme opp på Thams-paviljongen, et syn ildsjelene har jobbet hardt og lenge for.

- Det er nesten uvirkelig. Det er utrolig at det kunne skje, men noen ganger blir ville ideer faktisk til virkelighet, sier Olav Sigurd Kvaale.

Ideen om å hente hjem paviljongen, kom under et besøk i Little Norway sammen med kona og Oddmund Stenset med frue. Og da hadde vel ingen av de fire forestilt seg at en slik idé skulle bli virkelighet. Men paviljongen ble demontert, fraktet hjem og nå kan alle se at den gradvis vil reise seg fram mot åpninga 9. september.

Fem karer i aksjon fredag. Oppe: Jan Erik Johansen (f.v.) og Lars Sølberg. Nede: Oddmund Stenset (f.v.), Olav Sigurd Kvaale og Ansgar Selstø.

Historisk sentrum

Dette er på ingen måte et arbeid som gjør seg selv. Dugnadsgjengen som var med på demonteringa i Wisconsin, er også med på gjenreisinga av paviljongen. Totalt bidrar rundt 40 personer i den store dugnaden.

- Nå får vi et historisk sentrum her, med herregården, kulturhuset, Litjgården på motsatt side av veien og paviljongen. Thamshavnbanen og Bårdshaug stasjon er også i tilknytning, for ikke å glemme Nerøra. Paviljongen får inngang mot herregården, så den bli godt synlig, sier Kvaale.

2. mai begynte arbeidet med fundamentet på tomta, og siden da har det gått slag i slag med stor velvillighet fra lokalt næringsliv.

Fenomenale bidrag

- Mardahl har stått for gravinga, Norbetong har levert betongen til plata og Bygger'n har levert armering. Ringmuren har vi fått av Gjølme sementvarefabrikk. Det er helt fenomenalt hvordan alle stiller opp for oss, sier Kvaale.

Bunnramma har lokale bønder gitt tømmer til, da den originale var råtten. Lift til arbeidet er sponset av Solem AS, mens Byggmester Terje Krokstad har bidratt med stillas.

16. mai ble den første stolpen reist i bygget, og sto der på nasjonaldagen som et symbol på at arbeidet er i gang. Siden da har det gått framover, og veggelementene var i ferd med å komme på plass da ST var innom arbeidsplassen fredag.

- Det skal bli mulighet for å gå rundt paviljongen, hvor det blir benker og belysning. Vi håper også å kunne ordne opp plenområdet mellom herregården og paviljongen til en fin park, sier Kvaale.

Foran skjema

Stenset er dugnadsleder, og regner kjapt opp at paviljongdelen nå har vært flyttet åtte ganger siden demonteringa i Wisconsin.

- Nå er det siste gangen vi tar i disse bygningsdelene. Monteringa går etter planen, faktisk ligger vi et par dager foran skjema, sier Stenset.

Det legges ekstra vindtetting i veggene og varmefolie i gulvet.

Prosjektet er nå fullfinansiert med fire millioner kroner, som er gitt av Orkdal kommune (2 millioner), fylkeskommunen, næringsliv og privatpersoner. Innsamlinga går imidlertid videre, for å skaffe 600 000 kroner ekstra til drift, lyssetting og inventar.