Kjetil Kroksæter

Bor: Orkdal

Jobber med: Kommentator i Adresseavisen

Aktuell for: Rosenborg fyller 100 år og Kjetil Kroksæter har skrevet om klubben og sine meninger om den siden sent på 80-tallet.

Hvordan har Rosenborg blitt Norges mest suksessrike klubb?

- Rosenborg var ikke det før. Lillestrøm og Viking var dominerende før Nils Arne Eggen kom. Vi kan vel si at han gjorde Rosenborg til den mest suksessrike klubben. Det som var spesielt var at han gjorde laget populært i hele Norge fordi de representerte Norge i Europa med en offensiv spillestil.

Hva ser du på som det største øyeblikket i klubbens historie?

- Det er mange vet du. Cupfinalegullet i 1960 la grunnlaget for det som skulle komme. Seieren mot Besiktas i 95 var starten på det store ruropacupeventyret. Den største enkeltprestasjonen var vel 3-0-seieren borte mot Borussia Dortmunde. Men det som står igjen for mange som det største er nok seieren over Milan på San Siro.

Hva har du vært mest kritisk til siden du begynte å følge klubben?

- Det var det forfallet som klubben gikk gjennom året etter Nils Arne sluttet. I løpet av noen år forvitret både spillestilen og økonomien. Klubben sto med flere 100 millioner på bok og etter hvert hadde de nesten ikke hadde rå til å kjøpe papir til kopimaskinen.

Hva synes du om årets utgave?

- Jeg er ikke veldig begeistret. Imponerende poengfangst, men prestasjonen bak er ikke av godt rosenborgmerke. Det går litt seint og omstendelig, men jeg venter på at det skal løsne.

Tror du 100-årsjubilanten tar seriegull?

- Ja, det tror jeg. De har så godt mannskap at det klarer det.

Hva skal til for at Rosenborg når gruppespillet i Champions League i år?

- Da må de finne frem helt andre kvaliteter i angrepsspillet. Jeg tror og håper at Bendtner blir en viktig faktor. Han har vært med på større ting før og har ro på banen og i garderoben.

Hvordan er det å skulle mene noe om Rosenborg til enhver tid?

- Det er alltid vanskelig å mene noe, men samtidig er det artig fordi det er så mange som mener noe om Rosenborg.

Det er vel sjeldent at alle er enig i det du skriver. Hvordan takler du negative tilbakemeldinger?

- Fotball lever av debatt og uenighet. Alle må få lov å mene noe. Og alle må i hvert fall få lov å mene noe om oss som mener noe i avisen.

Du går av med pensjon om et halvt år. Hvilke planer har du videre?

- Har ikke lagt noen planer så jeg skal føle meg litt frem. Jeg har det ikke travelt med noe som helst, så jeg skal gjøre en del av de tingene jeg ikke hadde tid til før.

Kan du sette opp historiens beste Rosenborg 11-er?

Det blir selvsagt 4-3-3. Ola By Rise I mål. Øystein Wormdal på høyreback fordi han var god og er orkdaling. I midtforsvaret blir det Rune Bratseth og Erik Hoftun. En treig og en rask. Så må jeg forvise Andre Bergdølmo på venstrebacken for jeg kan ikke ta ut orkdalingen på høyrebacken. På midtbanen blir det Øyvind Leonhardsen sentralt med Roar Strand og Ørjan Berg som indreløpere. Spiss blir selvsagt Odd Iversen. Så tar vi Harald Sunde på venstrekant og Jan Derek Sørensen på høyre.

Hva leser du for tida?

- Jeg leser mest på nettet. Så leser jeg boken «Trærnes hemmelige liv» av Peter Wohlleben. Den boken gir et tankevekkende innsyn i sammenhenger vi ikke har skjønt stort av.

Hva gjør du i helga?

- Da skal jeg på Rosenborg-Lillestrøm. Så skal jeg ha ansvar for noen barnebarn inn imellom. Da regner jeg med tiden går.

Hva ligger hjertet ditt nærmest akkurat nå?

- Jeg gleder meg til å få barnebarn på besøk.