Foreløpig ligger flytteplanene for gjenbruksstasjonen i Børsa et par år frem i tid, men daglig leder Trygve Berdal bekrefter at Hamos planlegger å flytte stasjonen bort fra sentrum slik den er plassert i dag ovenfor Hammer tilhengersenter og Moan idrettspark.

- Gjenvinningsstasjonen er mye besøkt, og vi ser for oss at vi er nødt til å utvide kapasiteten. Derfor kikker vi på en annen lokalitet og er i dialog med en grunneier, sier Berdal.

Minst to år fram i tid

Mest aktuelt, og så langt eneste alternativ, er det planlagte industriområdet i Ulvdalen sør for Børsa sentrum. Her er kommunen i gang med å starte opp reguleringsarbeidet for den privateide tomta.

- Dette er den mest aktuelle plasseringen, uten at vi har besluttet noe som helst. Vi er avhengig av å få avhendet den tomten vi har, og så er det en del planlegging som skal til. Så det er nok i hvert fall to år fram i tid før vi kan starte selve byggingen, sier Berdal.

Behov for 10 dekar

Det er ikke bare plassen Hamos trenger å utvide. Lange køer gjør at de også ser behov for å utvide åpningstidene ved stasjonen. I dag disponerer de fem dekar i Børsa sentrum, mens Berdal ser for seg dobbelt så stort areal i fremtiden.

- Beliggenheten vi har i dag er veldig sentral og fin, men vi har et plassproblem på grunn av stort besøk. Vi trenger cirka 10 dekar. Samtidig er vi avhengig av god adkomst slik at det er lett for publikum å oppsøke oss. Vi ønsker jo å få inn så mye avfall som mulig og gi et godt tilbud.

Vil hente ut verdien

Området gjenvinningsstasjonen ligger på i dag er i kommunens sentrumsplan satt av til kombinert nærings- og boligareal, og flere utbyggere har vist interesse for å bygge i området som skal utgjøre Børsas nye «bystrøk». Fra før har Rema 1000 vist interesse for tomta der Hammer tilhengersenter er i dag. Berdal ser for seg å kunne hente inn en god gevinst på salg av tomta.

- Det er en attraktiv tomt hvis den skal utnyttes til andre ting, og vi har et mål om å hente ut disse verdiene. Men vi er ikke i dialog med noen om et fremtidig salg, sier Berdal.

I startfasen

Hamos er renovasjonsselskap for elleve kommuner i Trøndelag samt Møre og Romsdal, der Skaun kommune er nest største eier. Det er også Skaun kommune som tar regningen for å utarbeide reguleringsplan for det privateide området i Ulvdalen. Byggesaksbehandler Olav Kvarme sier kommunen fortsatt er i startfasen med reguleringsarbeidet.

- Vi jobber med å innhente konsulenthjelp for å tegne reguleringsplankartet. Politikerne har bevilget 300.000 kroner til dette arbeidet, sier Kvarme.

Kommunen tar regningen

Bevilgningen kommer i tillegg til kommunens egeninnsats. Ifølge Kvarme er det ikke uvanlig at kommunen selv sørger for reguleringsarbeidet i området man ønsker å utvikle. Samtidig kjenner han ikke til at det er gjort tilsvarende for andre tomter i kommunen.

- Kommunen ønsker å tilby næringsarealer. Det er ikke unaturlig at kommunen ønsker å ha arealer regulert, sier Kvarme.

Det totale arealet kommunen regulerer i Ulvdalen er på 80 dekar. Det utnyttbare arealet vil bli noe mindre, opplyser Kvarme. Ulvdalen ligger litt under en kilometer fra Børskrysset og er opprinnelig et massedeponi fra utbyggingen av E39. Kommunen har tidligere uttalt at næringsarealet er en hensiktsmessig etterbruk for deponiet der det ligger nært både Børsa og hovedvegnettet. Reguleringsplanen vil også omfatte nødvendig adkomst ned til Fv 709 langs en allerede etablert veg.

Næringsområdet som nå skal reguleres ligger sør for E39 i Børsa (nede i venstre hjørnet av bildet). Foto: Heidi K. Johnsen;Norge i bilder