Skaun kommune er i ferd med å inngå avtale med Coop Orkla Møre om å leie de tidligere lensmannskontorene i Børsa. Da Voksenopplæringen i Skaun startet sin virksomhet i august i fjor, var det tatt høyde for et elevantall på 15–20 personer. Det viser seg nå at det er langt flere som har rett på voksenopplæring. Økningen skyldes dels flere som har rett til opplæring i forbindelse med familiegjenforening enn kommunen har hatt oversikt over, i tillegg til at kommunen har bosatt flere flyktninger de siste par årene enn tidligere.

- Vi trenger flere lokaler fordi vi har blitt flere elever. Vi har nå 50 personer som er klare til å starte opp fra høsten av, forteller rådgiver Erik Eidie i Skaun kommune.

Les også: Ikke eiendomsskatt for hytteeiere

Les også: Starter skoledebatten

Mangler arealer

Eide ser for seg at Voksenopplæringen i årene som kommer vil ha dette antallet elever. Voksenopplæringen har fire ansatte, og holder i dag til i sokkeletasjen på Rådhuset.

- Der er det trangt, og vi mangler arealer. I de nye lokalene vil vi få tre klasserom samt grupperom. Da får vi det arealet vi trenger for å klare å gi den voksenopplæringen vi er pålagt å gi, sier Eide.

Formannskapet i Skaun har allerede gitt klarsignal til å inngå leiekontrakten, og ifølge Eide er det enighet med Coop Orkla Møre om innholdet i kontrakten.

- Vi planlegger oppstart i de nye lokalene i august, sier Eide.

Vurderte Matkroken

Kommunen har også vurdert de tidligere lokalene til Matkroken i Børsa, som nå eies av Kapto. Disse har man vurdert til å være svært slitt, med behov for vesentlige tekniske oppgraderinger og ombygging for å gjøre de egnet til undervisningslokaler. Her skal man også ha vurdert det som nødvendig å kjøpe lokalene. Videre har kommunen vurdert det som vanskelig å få lokalene klarstilt til skolestart.

Rådmann Jan Erik Kiels anbefaling til Skaun-politikerne er å leie lokalene til Coop Orkla Møre i utgangspunktet for fem år, med opsjon på fem nye år. For dette må kommunen ut med 546.650 kroner årlig, noe som utgjør en leiepris på 1450 kroner per kvadratmeter, før mva.

En stor virksomhet

«Det er vanskelig å definere en markedspris for leie av denne type lokaler i Børsa sentrum siden det er begrenset areal som leies ut og det er dermed vanskelig å få noe sammenligne med», skriver Kiel i sin saksutredning til formannskapet.

Ifølge rådmannen vil en femårs leiekontrakt gi tilstrekkelig forutsigbarhet fordrift av Voksenopplæringen og sikre nødvendig kapasitet ut fra de siste års omfang på bosetting på flyktninger.

- Vil voksenopplæringen bli mer synlig i Børsa når dere flytter, Eide?

- Vi har da vært ganske synlige, synes vi. Men det begynner å bli en stor aktivitet. Med 50 elever er det en ganske stor virksomhet.

Skaun lensmannskontor i Børsa ble stengt fra nyttår. De ansatte jobber nå ved lensmannskontoret i Orkdal. Foto: Øyvind Brostrøm