Sharif Wallo

Abed al Rahman Mansor (21) fra Syria jobber hos Britt i by’n på Orkanger. Han studerer norsk på voksenopplæringen på Follo, men på tirsdager og torsdager er han å treffe i butikken i Orkdalsveien.

Hvor lenge har du vært i Norge?

- Jeg kom med min familie til Norge for ett år siden.

Trives du i Norge?

- Ja, men det var en veldig vanskelig utfordring å starte et nytt liv, med forskjellig kultur og kaldt klima. I tillegg er det et nytt språk, som er nøkkelen til å bevege seg mot målet. Men jeg trives veldig godt nå.

Hvor var du før du kom hit?

- Da krigen startet i mitt nabolag i Syria, flyktet jeg med min familie til Libanon. Vi bodde der i omtrent 4 år.

Hva jobbet du med i Libanon?

- Der hadde jeg mange forskjellige jobber med lite lønn. I de to siste årene jobbet jeg og min bror i en fabrikk som produserer sjokolade.

Hvordan kom du til Norge?

- Etter ett år i Libanon registrerte vi oss hos FNs senter for flyktninger. For 18 måneder siden fikk vi beskjed fra FNs senter at vi skulle til Norge.

Hvilket yrke drømmer du om?

- Det har jeg ikke tenkt så mye på, men jeg ønsker å ha et yrke som gir muligheter til å jobbe og tjene penger for å kunne leve her uten å få hjelp av kommunen. Min drøm er å bli lykkelig i samfunnet.

Trives du her på butikken?

- Ja, jeg trives veldig godt og har en hyggelig og snill sjef. Det er viktig at man lærer litt om arbeidslivet samtidig med at man går på skolen. Jeg jobber for å bli en aktiv person i samfunn.

Hva lærer du her i butikken?

- Målet med språkpraksis er å lære hvordan man oppfører seg overfor kundene. Jeg lærer mange nye ord hver praksisdag. I tillegg lærer jeg å bruke kassen, pakke gaver til kunder slik at de ser fine ut, og hjelpe kundene med å finne varer de ønsker å kjøpe.

Hva gjør du når du ikke er på skolen og på praksisplass?

- Jeg går til Røde Kors når de har aktiviteter for ungdommene. Der får jeg kontakt med unge norske og får praktisert språket. I tillegg spiller jeg fotball med mine venner to ganger per uke. Jeg har også begynt med kjøreopplæring, fordi det finnes arbeid som krever førerkort, sier Abed al Rahman Mansor.

Butikksjef Britt Solemsløkk Helgemo, synes det er positivt og vil oppfordre andre arbeidsgivere til å inngå et samarbeid med flyktningtjenesten.

Hvordan fungerer det å ha Abed i arbeid?

- Abed fikk språkpraksis i min butikk for cirka 5 måneder siden. Han kunne svære lite norsk da han startet. Nå snakker vi stort sett dialekt sammen. Han har blitt så flink i norsk på kort tid. Abed er en ung mann som vil jobbe, lære seg norsk, bli integrert og leve som oss andre. Han er en vitebegjærlig og ressurssterk ung person, som egner seg veldig godt i serviceyrket. Han har også erfaringer fra sin tid i Libanon og Syria.

Hva synes du om å arbeide sammen med flyktninger?

- Jeg synes det er spennende å lære om kulturen deres og om hvordan de jobbet i sitt land, og finne ut hva som er forskjeller og likheter. Jeg er veldig fornøyd med samarbeidet med flyktningtjenesten.

- Vi må gi flyktninger en sjanse til å integrere seg raskt i samfunnet. Dette er samfunnsansvar i praksis, sier Britt Solemsløkk Helgemo.