29. juni er den datoen Hemne kirke egentlig fyller 200 år, men av praktiske årsaker er markeringa flyttet fram til kommende helg.

Lørdag står Edvard Hoem og Henning Sommerro på plakaten, søndag er det duket for jubileumsgudstjeneste. I dette skjuler det seg mye.

Kanskje kommer.... - «Vårsøg»?

Edvard Hoem inntar kirka lørdag kveld. Hans kåseri handler om Luther i Norge, og hvordan Luther har påvirket det norske samfunnet og kristenlivet.

Det blir en kort kaffepause, før Henning Sommerro, sammen med musikerne Eline Korby Kolstad (sopran) og Nella Pnjin (fiolin) holder konsert. Lokale Tina Strandheim framfører salmetoner fra Hemne som gjesteartist i konserten.

Hva ellers Sommerro har å by på, er så langt ikke avslørt.

— Vi vet ganske enkelt ikke om han kommer til å framføre Vårsøg, sier Gunn Else Lenes ved kirkekontoret i Hemne.

Urframføring

Søndag vil biskop Tor Singsaas holde jubileumsgudstjenesten som et av sine siste oppdrag som biskop før han slutter noe seinere i sommer. Blant de inviterte gjestene er tidligere prest i Hemne, Lars Birger Aadland.

Ett høydepunkt utpeker som noe særdeles spennende, nemlig organist Bjørn Leifsson og sanger Vibeke Slupphaugs gave til 200-årsjubilanten, et verk laget spesielt for anledningen.

— Vibeke har skrevet et vakkert dikt som jeg har tonesatt. Det heter «Sola skin på dæ» – uten at det på noen måte må forveksles med visa av Alf Prøysen. Det blir urframføring av denne sangen under gudstjenesten, der Vibeke synger og jeg akkompagnerer på kirkeorgel, sier Bjørn Leifsson.

Duoens gave

Det tonesatte diktet skal pakkes inn i en egenregissert konsept.

— Vi får først høre første vers av salmen Kirken er et gammelt hus. Deretter vil Maria Stolsmo, leder i menighetsrådet, lese et historisk sammendrag av Hemne kirkes historie. Så starter Vibeke og jeg, og vi får helt til slutt høre siste vers av Kirken er et gammelt hus, forteller Leifsson.

— Hva kan du si om diktet som ble til en sang?

— Jeg tror ikke det kommer i salmesjangeren, men i sjangeren kirkemusikk. Teksten handler om hva kirka brukes til, og kan gjerne sammenlignes med de fire utstillingene i anledning jubileet; dåp, konfirmasjon, bryllup og begravelse, sier han.

Leifsson og Slupphaug, som for øvrig har Hemne songlag som fellesnevner som henholdsvis dirigent og kormedlem, har jobbet sammen i ca. et halvt år med prosjektet.

— Deres gave til jubilanten Hemne kirke?

— Ja, det kan du godt si.

Det blir festmiddag for ca. 100 inviterte gjester på Hemne Hotell etter gudstjenesten.

Ja til ønskekonsert

I uka som kommer – også dét i anledning jubileet – blir det åpen kirke hver tirsdag.

— Dette har nok aldri før vært prøvd i Hemne. Vi håper folk vil benytte seg av åpen kirke, der Bjørn (Leifsson) vil spille musikk i to sekvenser i åpningstida, forteller Gunn Else Lenes.

Dette har de ambisjon om skal bli et uhøytidelig opplegg.

— Kom som du er! Ta gjerne med deg matpakken i kirka. Kom og ha ei stille stund hvis du føler behov for det, sier hun.

— Hva spiller du, Leifsson? Blir det for eksempel anledning til å ønske seg musikk en gjerne vil høre?

— Ja, så absolutt. Dersom jeg har notene med meg til salmer og sanger folk vil høre, så får de det. Vi er åpen for ønskekonsert i kirka, sier Bjørn Leifsson.

Ny utstilling

Neste post på programmet for jubileet, er utstillinga med tema konfirmasjon i Wesselgården. Den åpner 10. juni. Utstillinga med tema dåp er åpen til og med 31. mai.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300