Så langt i år er det meldt om 93 meget alvorlige avvik ved Orkdal helsetun. I tillegg er 107 avvik klassifisert som alvorlige.

Det kommer fram av kommunens kvartalsrapport, som legges fram for formannskapet i morgen.

216 avvik totalt

Totalt var det meldt inn 216 avvik i årets tre første måneder. 93 av disse er klassifisert som «meget alvorlig», 107 som «alvorlig» og 16 som «lite alvorlig».

Det som kanskje er ekstra foruroligende, er følgende:

- I første kvartal er det meldt inn 40 avvik hvor alvorlighetsgraden fortsatt anses som meget alvorlig etter at avvikene er lukket, står det i rapporten.

Skade

De vanligste avvikene i kategorien «meget alvorlig», er skade eller tilløp til skade på ansatte eller pasienter, samt medikamenthåndtering.

Enhetsleder ved Orkdal helsetun, Sissel Høydal, sier at dette tas på det største alvor:

- Det er alltid ille når vi få avvik som klassifiseres som meget alvorlig. Alle avvikene tas opp og gjennomgås på avdelingsmøter, og jeg tar opp det med avdelingslederne. Så går vi gjennom hva vi kan gjøre for at det ikke skjer igjen. Er det snakk om gjentakende avvik, må vi endre rutinene våre.

Færre i hjemmetjenesten

Når det gjelder hjemmetjenesten, er det meldt langt færre avvik. I årets tre første måneder er det meldt fire avvik som er meget alvorlig, 39 alvorlige og 11 som er lite alvorlig.

De fleste avvikene er knyttet til medikamenthåndtering.