Tirsdag aksjonerer 20 000 bønder foran Stortinget i Oslo. Blant dem er leder for Orkdal bondelag, Jon Fredrik Skauge.

- Vi aksjonerer blant annet for et større mangfold i norsk landbruk. Det skal være plass både for de store brukene og de små og mellomstore, sier Jon Fredrik Skauge som tok på som leder av Orkdal bondelag høsten 2016.

Anerkjennelse

At han ble spurt om å være leder for det lokale bondelaget, ser han som en anerkjennelse av seg selv som en litt utradisjonell bonde. Jon Fredrik Skauge flyttet hjem til Fannremsgarden i 2007. Her etablerte han seg med søm og gårdsbutikken Reinhekla. I 2013, da han tok over gården etter farens død, satset han i tillegg på matproduksjon; men da i svært liten skala og med restaurantbransjen som marked.

Viktig verv

Han står fortsatt midt i arbeidet med å bygge opp gården med fokus på kortreist mat, gårdsbutikk, åpen gård noen ganger i året, formidling og ikke minst dette med tekstil og bunadssøm. Akkurat nå står han midt i arbeidet med å pusse opp våningshuset på gården for i større grad å kunne ta imot gjester.

- Egentlig hadde jeg ikke tid, men likevel ville det være feil å si nei til forespørselen om å ta på som leder av bondelaget. Det er et verv som går på omgang, og det er et viktig verv, sier Jon Fredrik Skauge som har vært medlem av bondelaget siden han ble innmeldt som guttungen.

Jon Fredrik Skauge mener norske bønder er i særstilling i Europa som har forhandlingsrett med regjeringa.

- Vi i Norge er heldige. Denne forhandlingsretten viser at Norge fungerer. Hvis vi ikke er organiserte, har vi heller ingen ting vi skulle ha sagt, sier han.

Mangfold

Skauge er svært glad over at også Norges Bondelag har fokus på mangfoldet i landbruket. Dette med mangfold er noe han brenner for.

- Ved årets jordbruksforhandlinger har både bondelaget og bonde- og småbrukerlaget blitt enige om at vi trenger både små, mellomstore og store bruk. Selv om jeg driver med nisjeproduksjon av mjølk, rømme og smør, ser jeg helt klart at vi også trenger bulkproduksjon til de store samvirkeorganisasjonene, sier Skauge som leverer mjølkeprodukt blant annet til restaurantene Credo og Sellanraa i Trondheim, og til Bårdshaug herregård i Orkdal.

Når 20 000 bønder går i tog fra Landbrukets hus i Oslo til Eidsvolls plass utenfor Stortinget tirsdag 23. mai, er det for å signalisere et klart nei til regjeringas tilbud.

- Landbruksmeldinga, som ble vedtatt av Stortinget, ønsket et løft for et mangfoldig landbruk over hele landet. Dette går regjeringa i sitt tilbud imot, samtidig som den ikke viser vilje til å redusere inntektsgapet mellom landbruket og andre yrker, sier Skauge som mener det er viktig å vise seg fram både lokalt og sentralt.

Skår i gleden

På aksjonen Orkdal bondelag hadde på Amfi Orkanger i forrige uke, var det mange støtteerklæringer å få. Derimot var det et skår i gleden at bondelaget, av den lokale ledelsen ved Coop Mega, ikke fikk satt klistremerker på varene. Et klistremerke hvor det sto «Vi vil lage maten din».

- Det ble sagt at de ikke ville være politiske, men det var ikke mye politikk i det budskapet, mener Skauge som i stedet sørget for at det ble gitt ut blomster med det samme klistremerket på.

Merkelig bortfall

I årets jordbruksforhandlinger reagerer ellers Skauge på at regjeringa vil ta bort beitetilskuddet for innmarksbeite.

- Jeg er opptatt av Orkdal. Selv har jeg ryddet 35 mål som var brukt som innmarksbeite tidligere. Det er merkelig at slike tiltak ikke skal stimuleres, sier Skauge som mener at slike omprioriteringer rammer svært mange, og at det heller ikke finnes noen gode begrunnelser for det.

I det hele tatt mener han at dagens regjering har en mangelfull verdsetting av matproduksjon, mens landbruket på sin side har vært svært tilpasningsdyktig.

- De som er mest tilpasningsdyktige, overlever, sier Jon Fredrik Skauge som i utgangspunktet ikke har assosiert seg med dette å være bonde, men som underveis har innsett at det er mange måter å drive gård på.

Han gjør det på sin måte, og det er nettopp dette mangfoldet 20 000 bønder vil kjempe for ved å samle seg i Oslos gater og foran Stortinget denne uka.