På åpningsdagen strålte sola fra skyfri himmel, og folk ble møtt av lukta av bakels og kaffe. (I Rindal er bakels for øvrig vafler).

Kø på åpningsdagen

Folk strømmet på, og Landsem åpnet butikken med tale mens bandet The Siskens sto for underholdninga.

På åpningsdagen lørdag var det rundt 200 hundre besøkende, og søndag var det også mange som tok turen til tross for regnværet. Dermed ble det kø for å komme inn i butikken som er fylt med kopper og kar fra gammeltida.

Marit Landsem understreker at Brukt og Bakels på ingen måte er noe loppemarked. Derimot er det ting hun har samlet på i mange år, og som nå har fått plass i et gammelt hus hun og samboeren Ola Solem har kjøpt.

Marit Landsem debuterte som femåring på auksjon, der hun kjøpte seg en bolle, en kumme og en liten lampeskjerm som hun fikk for fem kroner. Disse har hun tatt vare på, samt mange gamle blader og ei skuvseng som hun nå har på stabburet.

Det var folksomt da Marit Landsem åpnet bruktbutikken Brukt og bakels i Rindal på lørdag. Foto: John J. Storholt

Mimre

Huset er innredet med hyller og skap som er fylt opp med glassting, skåler og karafler. Midt på golvet i stua står et langbord som er fylt med ting fra bestemors tid. Inne på det lille kjøkkenet står en gammel ovn med kaffekjeler, og på kjøkkenbordet er det blant annet en gammel mikser med sveiv.

- Her kan en fint mimre om gamle dager, selv om det ikke er noe museum, sier Marit Landsem som kjøpte stedet i 2000, mens hun bodde og jobbet i Trondheim.

Hun er født og oppvokst i nabolaget. Nå har hun flyttet tilbake til Rindal hvor hun jobber som leder av flyktningtjenesten.

Tar imot gjester

I tillegg til bolighus og bruktbutikk, inneholder gårdstunet stabbur og en egen pub. Planen er å kunne ta imot arrangement som bursdager, utdrikningslag og andre form for selskap. Både stabburet og puben er innredet for selskap, og i garasjen, som er i samme huset som puben, er det mulig å ta seg en dans.

Samboeren Ola Solem fra Storås tar ned og bygger opp igjen de gamle husa som paret kjøper. Huset som nå er blitt til butikk, var i utgangspunket ei mastue, som sto på Hovin.

Bilde 1: Marit Landsem

Bilde 2: Marit Landsem og samboer Ola Solem

Bilde 3 The Siskens, Far Lars Landsem med Eivind 19 år, Bendik 17 år, Odin 13 år og yngstemann Martinus 11. The sisken er fra Hovin

En musikalsk gjeng med røtter fra Rindal, Lars Landsem kommer her fra Landsem gården i Rindal sam