Odd Inge Kvernberg 33 år fra Rindal i startet med Strongman i 2011. I 2016 tok han en 6. plass i NM, men nå har muskelbunten satt seg et mål om bli Norges sterkeste mann innen 5 år.

- Målet mitt i inneværende sesong er å bli topp fem i NM, men innen fem år har jeg satt meg et mål om at jeg skal være sterkest i Norge, sier Kvernberg. Men det tar tid og det koster mye. Det er viktig å være tålmodig og skyndte seg sakte, så kommer det, sier Kvernberg.

Til daglig jobber han offshore, og fritida bruker han stort sett til å trene for å nå det store målet om å bli sterkest i landet. 33-åringen vil ta et steg hvert år da det er en fordel å ta det rolig. Det er stor konkurranse.

- Det tar tid og det koster mye. Det er viktig å være tålmodig og skyndte seg sakte, så kommer det, tror rindalingen.

Stiller i tyngste klasse

Han stiller i åpen klasse over 120 kg, og her kan en være så lett og tung som en ønsker. Denne sporten er allsidig og har cirka 60 forskjellige øvelser, alt dreier seg om styrke og hurtighet på konkurransene.

- Det er vektklasser fra – 80 – 90, - 105 og åpen klasse som jeg stiller i. Der får du være så tung som du vil. Da kan du spise og være så tjukk som en vil og det passer meg bra, sier Kvernberg.

Voksende miljø

Det er et voksende miljø innen Strongman i Rindal, det er flere lovende talenter som er på tur opp og det gir motivasjon til å fortsette forteller Odd Inge Kvernberg. Hercules Strongman team, heter den nye klubben i Rindal. Navnet er fra den gamle klubben som var på 70–80 tallet. Dagens treningslokale er i det gamle nedlagte meieriet som nå har fått nye eiere. I dag er pusset opp og brukes som utleieboliger for flyktninger og som verksted. I tillegg til Odd Inge Kvernberg er også Magnar Løset, Oddmund Helgetun, Fredric Talgø og Ola Trygve Polden med og trener.

- Skiller gutter fra menn

Kvernberg mener Strongman er den ultimate styrkesporten.

- Strongman er en styrkesport for ekte menn og vikinger som er basert på gamle øvelser fra oldtiden. Det er der du skiller guttunger fra mannfolk. Jeg har holdt på med dette siden 2011 og i fjor var jeg i min tredje finale i NM. Det er tolv som kan kvalifisere seg til finalen i Strongman.

Norges Strongman Cup 2017 er en norgescup i Strongman der det holdes fire cup-konkurranser på fire forskjellige plasser i Norge. Man tar med seg poeng fra hver konkurranse inn til en Cupfinale som holdes på slutten av året. 2. cuprunde holdes i Nordreisa kommune i Troms 27. mai og der skal Kvernberg selvsagt stille.

Så det på TV

Som guttunge fikk Kvernberg øynene opp for Strongman via TV-skjermen, men den hardtsatsende rindalingen startet ikke med sporten før i 2011.

- Jeg har sett Strongman på TV siden jeg var guttunge og synes det var en fasinerende sport. Den dagen jeg sluttet å kjøre cross, så måtte jeg ha en ny hobby og etter litt spekulasjoner så ble det Strongman, forteller 33-åringen.

I øyeblikket ligger Kvernberg litt etter skjema på enkelte øvelser.

- Jeg ligger litt etter skjema. Mangler litt mengdetrening på enkelte øvelser, så her er det bare å gasse på. Det er flere år med trening som ligger bak resultatene. Flere år med dedikert trening, kosthold og hvile, avslutter rindalingen.

Om Strongman:

* Strongman har eksistert siden 1977, i hvert fall det vi kjenner til som arrangementet «Verdens Sterkeste Mann.»

* Strongman har på mange måter eksistert lenge før de første offisielle strongmankonkurransene. Prinsippet strongman er at en skal kunne klare å løfte alt mulig. Fra mennesker kom til jorden har det foregått lignende konkurranser for å se hvem som er sterkest.

* Strongman er nok den mest showpregede sporten blant kraftsportene.

* I strongman inngår det mange øvelser. Blant øvelsene kan vi nevne Stokkpress, Stokkløft, Kronløft/CageDL, Farmers Walk, Conanswheel, Atlas steiner, Yokerace/åk, Dekkvelt som de mest brukte, men det er mange flere.

* Strongman krever mer av utøveren rent kondisjonsmessig enn styrkeløft og vektløfting. For å bli god i strongman er det allsidig styrke som gjelder pluss en del kondisjon. Strongman er mindre spesialisert enn vektløfting og styrkeløft. Mange forskjellige og varierende øvelser gjør det vanskelig for dem som konkurrerer i strongman å finpusse teknikk like mye som i de andre kraftsportene. Likevel er god teknikk og øvelsesutførelse viktig for å både hevde seg og å forbli skadefri.

Kvernberg stiller i åpen klasse over 120 kg og i den klassen kan man være så tung som man vil, uten at det nødvendigvis kan være en fordel. Foto: John Storholt
Kvernberg har holdt på med Strongman siden 2011 og i 2016 ble han nummer seks i NM. I år har han ambisjon om å bli topp 5. Foto: John Storholt
I Strongman er det vanskelig å finpusse en spesiell teknikk fordi det er så mange forskjellige øvelser. For å bli god i strongman er det allsidig styrke og god kondisjon som gjelder. Foto: John Storholt
I Rindal er det et voksende miljø innen Strongman. Den nye klubben i Rindal heter Hercules Strongman team. Fra Venstre: Odd Inge Kvernberg, Magnar Løset, Oddmund Helgetun, Fredric Talgø og Ola Trygve Polden. Foto: John Storholt