- Jeg tok en high five med ordføreren! sier Erik Skjeggerød (10) fornøyd. Are Hilstad ble godt mottatt og fikk mange spørsmål, da han besøkte Løkken Verk Montessoriskole onsdag.

Mellomtrinnet ved skolen lærer om demokrati, ytringsfrihet og myndigheter, og hadde i den forbindelse invitert ordfører Are Hilstad til å fortelle om sin rolle. Elevene hadde også forberedt seg godt med spørsmål.

Blant annet ville elevene vite om Hilstad noen gang blir behandlet som en konge, hvorpå han svarte:

- Nei, vi er vel ganske folkelige her på Løkken. Men jeg bruker å si at ordføreren får ufortjent mye av både skryt og kjeft, sa Hilstad, og forklarte elevene at det er kommunestyret som bestemmer, ikke bare ordføreren.

Statsminister-rollen

- Hva ville du gjort hvis du var statsminister i én dag? ville elevene vite.

Det var Even Wexelsen (11) som tok på seg utspørringa av ordføreren, men spørsmålene på lappene var laget av ulike elever på forhånd.

- Man får ikke gjort så mye på én dag. Jeg synes jeg fikk gjort for lite de første fire årene som ordfører også, det var derfor jeg ønsket å fortsette. Som statsminister for én dag, ville jeg bestemt at hele landet skulle laget en heidundrende fest og feiring av en eller annen grunn. Folk skulle vært glade, med tivoli og det hele, svarte Hilstad.

Tivoli var nemlig et ønske som ble ytret da elevene tidligere i skoletimen presenterte hva de savner i kommunen. Elevene hadde på forhånd svart på en quiz om skolen og nærmiljøet, hvor det kom fram at de ønsker seg: Flere lekeplasser, basseng som er åpent året rundt, tivoli, skatepark og at det gamle vaskeriet tas i bruk. Likevel hadde flertallet svart at de er fornøyd med kommunen som den er.

Ønsker fra elevene

Ordføreren fortalte at dette med helårsåpent basseng har vært diskutert, men at bruken er størst i vinterhalvåret, og at man derfor heller har valgt å utvide med lørdagsåpent i den mest brukte tida.

- Vaskeriet jobber vi med. Problemet er at det ikke er noen som eier det, og at det vil koste veldig mye å få gjort noe med det. Men dette er en av de tingene jeg sitter i møter og diskuterer, sa Hilstad, som allerede hadde fortalt elevene at ordførerjobben inneholder mange møter og mye kaffedrikking.

- Noen møter kan være litt kjedelige også, hvis jeg skal være ærlig med dere, sa han.

Ordføreren fikk også spørsmål om hva han ville gjort om han vant i Lotto, og da ble svaret:

- Siden det er en journalist her, og siden hun jeg bor sammen med kanskje leser avisa, må jeg svare: Pusse opp huset mitt.

- Høres kjedelig ut

- Hva er din beste egenskap som ordfører, ville elevene vite.

- Jeg håper jeg er flink til å lytte til folk. Men det kjedelige svaret er at jeg klarer å sette meg inn i vanskelige og kompliserte saker ganske fort. Jeg er flinkt til å lese mange papirer fort, og å skjønne hva som er det viktigste som står der, sier Hilstad.

Han måtte også bekrefte at han liker Rosenborg, at favorittdrikken er grønn Farris og at fritida tilbringes sammen med familien, og ikke minst treåringen.

Even Wexelsen (11) hadde for anledningen på seg et ordførerkjede i papir, som har gått på rundgang i klassen i den siste tida. På spørsmål fra ST om at har lyst til å bli ordfører, er svaret:

- Det høres kjedelig ut å være ordfører, med alle møtene.

- Så du stiller ikke som sommervikar, da?

- Nei, det gjør jeg ikke.

Elevene mente imidlertid de hadde lært mye nytt om hva en ordfører gjør. Det ble en annerledes skoledag hvor de fikk se på ordførerkjedet, og noen benyttet anledningen til en high five med kommunens øverste politiske leder.