Ola Martin Foss' treåring Crackajack imponerte voldsomt da han travet 1.17,2 under ei lokalkjøring i Orkdal tråvpark 6. mai. Mandag var det duket for debut i totoløp, og den flotte orkdalshingsten var gjort til kjempefavoritt blant spillerne. Ryktet om at en storkanon var på tur fra Orkdal hadde nådd spillerne, ikke minst etter at kusk Edvard Kristiansen på forhånd varslet at dette var en hest han så for seg kunne bli en seriøs kriteriekandidat.

Og spillerne fikk helt rett. Kristiansen valgte å gi debutanten et snilt løp i rygg. Men da Kristiansen ga Scarlet Knight-sønnen marsjordre 500 meter fra mål, var det bare en hest i banen. Crackajack vant med flere lengder, uten at han så ut til å anstrenge seg så alt for mye. Kilometertida 1.22,1 sier ingen ting om hvor god hesten er, han trengte nemlig ikke trave raskere for å vinne overlegent.

Seiersmaskin

Ivar Kvåles Viggoda har aldri tapt et løp feilfritt. De tre første løpene i karrieren i 2016 endte i galopp. Siden er det blitt bare sierer, med unntak av ett løp den 8. april i år, hvor det ble disk for galopp. Den siste seieren kom med Atle Solhus mandag. Vel i tet så ekvipasjen seg aldri tilbake, og seieren ble til slutt veldig overlegen. Dermed står hoppa med fire knallsterke seirer på åtte forsøk i karrieren.

Solhus i form

Mye av æren for at Viggoda står med fire seirer på de fem siste forsøkene, må tillegges Atle Solhus. Hoppa vil framover, det kreves en rutinert og god kusk for å tøyle den friske hoppa, og seieren er aldri i boks før målstreken er passert. Solhus har vist at han takler slike forutsetninger bedre enn svært mange, noe han ikke minst viste da han satte seg opp bak Pave Faks mandag. Pave Faks har voldsom kapasitet, men beskrives av kuskene som svært vanskelig å kjøre, da galoppen alltid ligger på lur. Solhus klarte imidlertid å holde Pave Faks i trav, og dermed kom årets andre strake seier.

Dyktig hestefamilie

Pave Faks eies og trenes av brødrene Trond og John Mogset fra Meldal. Før løpene ble Trond intervjuet, og han var klar på at Pave Faks hadde større seiersmulighet enn favoritten i løpet, Pave Loma, som familien også eier og trener. Han ble også intervjuet om familiens tredje hest denne dagen, Pave Jerkila, og spådde henne blant de tre beste i sitt løp. Da broder John ble konfrontert med dette under seiersintervjuet etter Pave Faks sin seier, ble Trond beskrevet som en urealistisk optimist.

«Vi må være realister. Pave Jerkila kan ta en premie, men er ikke trippelaktuell,» slo John fast.

Men John tok feil, det var nemlig realisme i brorens spådommer. Pave Jerkila tok en sterk tredjepremie i sitt løp, og dermed kunne den dyktige hestefamilien dra heim til Meldal med èn seier, èn tredje, èn fjerde og 36 000 kroner rikere.

Eventyr 1

Det er ikke bare på Leangen lokale hester har imponert den siste uka. Lørdag gjestet Theodorsen-traveren Valley Ivan V75-sirkuset på Jarlsberg, hvor det ble en råsterk andrepremie verdt 30 000 kroner over maratondistansen 3140 meter. Dermed ser det ut til at eventyret fra i fjor, hvor hesten tjente nesten 340 000 kroner, fortsetter. Så langt i år har hesten tjent nesten 140 000 kroner, og alt tyder på at hesten bare blir bedre og bedre.

Eventyr 2

Et annet eventyr som det er verdt å nevne, er eventyret om Villas Cato og eieren Jon B. Gjønnes. Etter at orkdalstraveren havnet i ex-orkdalingen Anders Lundstrøm Woldens varetekt, har hesten imponert noe voldsomt. I fjor ble det fire seirer og over 200 000 kroner innkjørt. Mandag gjestet Villas Cato den svenske banen Årjäng, hvor det ble en knallsterk seier fra tet verdt 32 000 kroner. Dermed har hesten allerede rukket å sanke inn nesten 180 000 kroner på seks løp i år.

Resultater Leangen:

1. løp: 1) Pave Faks 1.26,5, 4) Pave Loma 1.27,1, 6) Snonsøy Elda 1.28,2

2. løp: 3) Fux Pride 1.17,2

3. løp: 1) Viggoda 1.31,2, 3) Holst Pil 1.31,6, 4) Agaton Faks 1.32,8g, 8) Erga Fanten 1.33,3

4. løp: 5) Seaside Fashion 1.20,7

5. løp: 3) Pave Jerkila 1.31,9 7) Don Rigo 1.33,8g

7. løp: 1) Crackajack 1.22,1, 5) Justasecond 1.23,3

8. løp: 3) Norbest 1.34,3, 5) Vesle Jerva 1.34,7g, 6) Perle Kaisa 1.34,7, 7) Voll Odin 1.34,7, 8) Solprins 1.34,9,

Anders.Morken@avisa-st.no

952 52 261

Viggoda og Ivar Kvåle er et råsterkt radarpar. Hoppa har nemlig aldri tapt et feilfritt løp. Foto: Anders Aasegg Morken