Psykisk helse i Skaun feirer 20-årsjubileum i år. Gjennom sine 20 år har de festet grepet som et lavterskeltilbud, med mye spisskompetanse. Det som startet som et prosjekt i 1997, har utviklet seg til å bli et bredt og omfattende hjelpetilbud på flere områder og med nesten ni årsverk som holder til på Årvak i Børsa som er åpent fem dager i uka.

Mer åpenhet

- Alle mennesker har en psykisk helse, som i likhet med fysisk helse, varierer i perioder. Dessverre er dette fortsatt en del tabubelagt, selv om stadig flere erfarer at det ikke er så skummelt å være åpen, sier leder for tjenesten, Torstein Frantzen, som regner med at behovet for tjenesten vil øke da kommunen er i sterk vekst.

Hans erfaring er at de fleste har milde psykiske plager i løpet av livet. Det kan skyldes økonomi, samlivsbrudd, ungdom med kjærlighetssorg, og andre ting.

- Når plagene blir langvarige, kan de gå over i en lidelse. Vi må ikke gjemme oss bak lidelsene, men være åpne, sier Frantzen.

Støtte og veiledning

Arbeidsområdene er mange; som overvekt og fedme, fødselsdepresjoner i samarbeid med helsestasjon, par- og familiesamtaler, flyktningproblematikk og boveiledning.

I 2016 kom også arbeidet med rus inn i tjenesten.

En gang i året inviterer de til kurs i depresjonsmestring og belastningsmestring.

Utgangspunktet for tjenesten er å gi støttesamtaler og veiledning som kan variere fra en til to samtaler, til veiledning som kan vare over tiår.

Frivillig og gratis

De som trenger støtte eller bistand, kan selv ta kontakt med tjenesten som også får henvisninger fra lege, skole, NAV, helsesøster, DPS (Distriktspsykiatrisk poliklinikk), foreldre, flyktningtjeneste og barnevern. Alle henvendelser er uforpliktende, og brukerne havner ikke i et register.

Det er bred kompetanse i tjenesten som har sosionomer, førskolelærer, vernepleier, barnevernspedagog og lærer. Samtlige har videreutdannelse i psykisk helsearbeid. Innen 2020 skal de også ha en psykolog på plass.

- Tjenesten vår er basert på frivillighet og samtykke, og den er gratis, understreker Frantzen som beskriver tjenesten som en utstrakt tverrfaglig tjeneste.

Målgruppa er fra de helt unge i barneskolealder, til godt voksne. Årlig er det rundt 300 brukere, der de fleste er nye. De opplever heldigvis at terskelen for å søke hjelp er blitt lavere, og at jungeltelegrafen hjelper folk til å ta kontakt.

Holdeplassen

På Årvak er også Treffstedet og Holdeplassen som til sammen har åpent fem dager i uka. De har ungdomsgrupper for utsatte barn og unge, og grupper for barn av psykisk syke og rusavhengige.

I 2016 kom Holdeplassen, et tilbud for barn og unge, på plass. Det er åpent to-tre ganger i uka og er foruten et treffsted, et sted der de gjør ulike aktiviteter sammen. Det være seg innebandy, fisking, klatring eller bare være sammen.

- Det handler om livsmestring. Å være sammen og snakke og spise i lag, er god medisin, sier Anniken Bergli og Inge Åsen som jobber ved Holdeplassen.

I sommer arrangerer de også for første gang Sommer-Skaun som er et tilbud for unge fra 12 til 16 år. Her blir det aktiviteter seks onsdager i løpet av sommeren med påmelding etter først-til-mølla-prinsippet.