Sør-Trøndelag/

Møre og Romsdal

Hver fjerde bedrift i de to trøndelagsfylkene forvente å øke bemanningen i året som kommer. Bare i Akershus og Troms er forventningene til sysselsettingen høyere.

Det er en hovedkonklusjon i Navs bedriftsundersøkelse for 2017.

— Det går godt i regionen. Det viser også den lave ledigheten, er den enstemmige dommen fra de to fylkesdirektørene Bente Wold Wigum (Sør-Trøndelag) og Vegard Rydningen (Nord-Trøndelag).

Flere bransjer

Bygg og anlegg er den bransjen som er mest optimistisk med tanke på vekst. Både mange store offentlige investeringer og en generelt høy temperatur i boligmarkedet er forklaringer på det.

— Samtidig signaliserer bransjen tydelig at den har utfordringer når det gjelder rekruttering. Gjennom 2016 registrerte Nav en kraftig økning i antall ledige stillinger i denne bransjen, og bedriftsundersøkelsen viser en estimert mangel på arbeidskraft på over 400 personer. Spesielt gjelder dette tømrere og snekkere, rørleggere og VVS-arbeidere, sier Bente Wold Wigum.

Litt lik Møre

Totalt - alle inkludert - er mangelen på arbeidskraft på nærmere 3000 personer - over tusen flere enn i fjor.

Særlig er mangelen stor når det gjelder sykepleiere og andre yrker knyttet til helse og omsorg. Nav har en plan for å imøtekomme en slik utfordring.

— Vi må blant annet bidra til å stimulere til økt mobilitet blant arbeidssøkerne, sier Wigum, og mener i klartekst at folk må finne seg i å flytte for å få seg jobb.

Den samme bedriftsundersøkelsen i Møre og Romsdal, viser at 22 prosent av bedriftene venter en økning i antall ansatte det kommende året. Ikke helt ulikt Trøndelag, med andre ord.

Videre viser resultatene fra Møre og Romsdal at det er økende mangel på arbeidskraft, og at mangelen er størst innenfor de helserelaterte yrkene.

Siden 1994

Hensikten med en slik brukerundersøkelse blant bedrifter, er å få en felles regional oversikt over etterspørselssiden i arbeidsmarkedet. Nav vil bruke den kunnskapen de får til å forbedre sine tjenester og sin service overfor både arbeidssøkere og arbeidsgivere.

Det er andre gang undersøkelsen, som har vært årlig siden 1994, gjennomføres felles for de to trøndelagsfylkene.

Ett Trøndelag

I Trøndelag har bedriftene fått ett spørsmål knyttet til den vedtatte sammenslåingen:

Vil en sammenslåing være en styrke når det gjelder Trøndelag som markeds- og næringsregion?

Én av tre bedrifter har svart ja, mens litt under halvparten tror dette ikke har noen betydning.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

Bente Wold Wigum er fylkesdirektør ved Nav Sør-Trøndelag. Foto: Pressefoto