I forrige uke orienterte rektor Erlend Ysland politikerne i Agdenes om tilstanden ved Lensvik skole. Og det ble ingen lystig sak, da konsulentselskapet Cowi i en rapport slår fast at bygningsmassen er svært preget av tidens tann. Fuktskader, vinduer som ikke kan åpnes og som er overvmodne for utskifting, gamle og utslitte elsystemer, dårlig isolasjon og setningsskader var blant avvikspunktene Ysland hadde på lista si til politikerne. Veien videre består i å beregne kost-/nytteverdi av eksisterende bygg, for så å konkludere om man skal bygge nytt eller renovere. Dette spørsmålet vil komme opp når politikerne skal konkludere rundt skolestrukturen i kommunen.

Anders Aasegg Morken Foto: Silje Asbjørnsen, ST

titt i STs arkiv viser svært mange saker som beskriver vedlikeholdsforfall når det kommer til offentlige bygg, og da ikke minst skoler. I 2012 gjennomførte Arbeidstilsynet en undersøkelse av 128 skoler i Norge. Svært mange av disse skolene viste seg å ha så dårlig inneklima på grunn av fukt, mugg og trekk, at folk rett og slett ble syke. I Trøndelag og Møre- og Romsdal ble 85 skoler undersøkt i 22 kommuner, og alle skolene fikk minst ett pålegg om utbedring. En gjenganger var at kommunene manglet vedlikeholdsplaner og planer for utbedring. Ifølge Statistisk sentralbyrå har skoler og sykehus dråligst inneklima blant offentlige bygg i Norge. Og årsaken er fukt-, mugg- og ventilasjonsproblemer på grunn av manglende vedlikehold.

Det er med andre ord ikke bare fylkesveiene som forvitrer på grunn av et betydelig vedlikeholdsetterslep. Også offentlige bygg, deriblant skoler og sykehus, rammes av vedlikeholdsmangel. Et annet eksempel på ståa i det offentlige, er de mange kirkebyggene rundt omkring som gjerne er så rammet av råteskader at det kreves store millionbeløp for å sikre mot at byggene skal ødelegges og rase sammen. Med tanke på dette er det bare å slå fast at noe må være veldig galt. Svært få private huseiere står passive og ser på at husene deres gradvis ødelegges på grunn av manglende vedlikehold. De har rett og slett ikke råd til å la treverket ødelegges av råte eller la mus spise opp isolasjonen i vegger og tak. De utbedrer skader før de blir for store og dyre.

Det burde også det offentlige ha gjort i større grad. Da ville man ha spart enorme summer!