Ane Bjøru Fjeldsæter, fra Leger uten grenser, forsøker å svare på det når hun besøker bibliotekene i Skaun og Orkdal denne uka. I dag, tirsdag 30. mai er hun ved Skaun folkebibliotek, mens hun i morgen, onsdag 31. mai forteller sin historie til publikum ved Orkdal folkebibliotek.

Kampen mot ebola

Ane Bjøru Fjeldsæter er forfatter, psykolog og hjelpearbeider. Fjeldsæter har i flere perioder jobbet for Leger uten grenser i de ebolarammede områdene i Liberia og Sierra Leone.

- Ane sier: «For mange er min måte å hjelpe på veldig fremmedgjørende (det er ikke så mange som reiser ut og jobber med ebola), men jeg ser paralleller til hjelp som foregår over hele Norge, hele tida. Hva driver de snille menneskene som holder hånda til de gamle damene som ligger for døden på kommunens eldresenter? De som drifter frivillige fritidstilbud, vergene til kommunens enslige mindreårige, den læreren som alltid har et ekstra kvarter til å lytte, hvordan holder de seg gående?», sier Grøttjord.

Lokale ildsjeler

Temaet for foredraget hennes er nettopp rundt dette med hva som driver de som hjelper, lokalt og ute i verden.

Både i Orkdal og i Skaun blir det i forbindelse med foredraget satt ned et panel av lokale ildsjeler. I foredraget hevder nemlig Fjeldsæter at det er samme drivkraften som driver lokale ildsjeler, som det som drev henne i kampen mot ebola.

Paneldebatt

Til debatten i Skaun, tirsdag 30. mai, er det satt sammen et panel bestående av Elizabeth Navarro, Liv Hegseth og Arve Forslund. I tillegg stiller leder for frivilligsentralen, Siri Grøttjord, seg til disposisjon for spørsmål.

I Orkdal, onsdag 31. mai, blir det også et lokalt panel i debatten etter foredraget. Ifølge biblioteksjef Trygve Eliassen møter også Røde Kors, sanitetskvinner, folk som er engasjert i menighetsarbeidet og andre som representerer frivillighetsarbeidet lokalt i Orkdal.