Det er organisasjonen Frivillighet Norge, et samarbeidsforum for over 300 frivillige organisasjoner i Norge, som har laget oversikten over hvilke kommunen som har det de kaller en egen frivillighetspolitikk. Dette er første gang det offentliggjøres en samlet oversikt over kommuner som har vedtatt en frivillighetspolitikk, og kommuner som er i prosess.

- Vi ønsker å skape en bevissthet i kommunene om hvor viktig frivillighetspolitikk er og synliggjøre foregangskommunene, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen.

Les også: Starter kulturråd og frivilligråd

Enklere hverdag

Oversikten viser at det kun er Meldal av kommunene i STs nedslagsfelt som har startet prosessen med å utvikle en slik kommunal politikk i dialog med den lokale frivilligheten. Her vedtok kommunestyret tidligere i vår opprettelsen av Meldal Frivillighetsråd og Meldal kulturråd, samt etablering av Samhandlingsgruppa for frivillighet, der både frivillighetsrådet, kulturrådet og idrettsrådet skal være representert, i tillegg til kommunale representanter.

Målet er å gjøre hverdagen enklere for dem som driver med frivillig innsats.

- Enhver kommune har behov for frivillighet, det er selve limet i kommunen. Nå prøver vi å sette det i system, sier seksjonsleder for kultur, idrett og frivillighet i Meldal kommune, Kari Garberg.

Les også: - Rydd opp på Løkken!

Styrker hverandre

Hun understreker at det ikke er meningen å byråkratisere frivilligheten.

- Langt ifra. Frivillighetspolitikken skal forenkle samarbeidet og kommunikasjonen lagene imellom, og mellom lagene og kommunen. Alle kommunene har idrettsråd, der har de skjønt at det er smart å gå sammen. Det gir en styrke i seg selv. Nå får vi også et musikkråd der man samler kor, korps, teaterlag, alle de som formidler kultur. Og så får vi et frivillighetsråd der foreninger som driver humanitært arbeid og barne- og ungdomsarbeid finner sammen, sier Garberg.

De tre rådene har valgt to representanter hver til en samhandlingsgruppe, som får ansvar for planlegging av felles satsing samt evaluering av arbeidet. I denne gruppen sitter også Garberg selv, samt politiker Mildrid Nesheim (V).

Enklere for nye folk

I samhandlingsgruppen har Ane Marie Dahlen fått plass på vegne av Kløvertuppene (nye Meldal sanitetsforening). Hun setter særlig pris på hvordan lagene gjennom den nye organiseringen får bedre opplæring i bruk av den såkalte tilskuddsportalen, der foreningene i kommunen kan søke om midler.

- Sammen står vi mye sterkere til å gjøre den jobben vi er satt til. Samtidig er dette nybrottsarbeid. Selv er jeg ganske ny i Kløvertuppene, og jeg er veldig spent på hva vi skal få til, sier hun.

- Vil denne organiseringen fra kommunens side gjøre at terskelen for å bidra med frivillig arbeid blir lavere?

- Tja, nå er jeg fra før en ganske aktiv person som liker å ha mange jern i ilden, så det er vanskelig å si. Men jeg tror nok det vil gjøre det enklere for folk som ikke er født og oppvokst i Meldal å engasjere seg, sier Dahlen.

Anbefaler koordinator

22. juni skal gruppen ha sitt første møte der de starter arbeidet med en samhandlingsplan for frivilligheten.

- Vi tenker rådene vil være en styrke for lagene. Når Bergmannteateret skal sette opp en forestilling har de en nær mulighet til å samarbeide med for eksempel koret eller korpset. Det forenkler, sier Garberg.

Hun tror organiseringen vil bli en styrke for Meldal når kommunen fra 2020 inngår i den nye storkommunen Orkland.

- Lokalsamfunnet må høres. Og enhver kommune med respekt for seg selv må ha en frivilligkoordinator. Det blir mitt råd til den nye rådmannen for Orkland, å skaffe seg en slik koordinator i staben sin, sier Garberg.

Kulturleder Kari Garberg i Meldal kommune sitter selv i samhandlingsrådet som skal utarbeide en egen plan for frivilligpolitikken i kommunen. Foto: Ingrid S. Hultgreen