Dette klenodiet står i garasjen hjemme hos Oddleif Bakås og Torill Snildal i Snillfjord. Det er en Lincoln Town Car 1982-modell, og ingen hvilken som helst av akkurat den sorten. Den har nemlig vært i kong Olav Vs private eie. Bilen var folkegaven til folkekongen i anledning at han hadde vært regent i 25 år.

— Hvordan det ble organisert at kongen skulle få en folkegave, kjenner jeg ikke noe til, sier Oddleif Bakås.

Paret i Snillfjord kjøpte bilen i fjor.

Enkelt valg

Sist mandag, da det var åpning av delstrekningen Snilldalen på Lakseveien, var den amerikanske herligheten litt av et blikkfang da Oddleif og Torill prøvekjørte nyveien.

— Det er helst i slike anledningen den brukes. Vi var ute og kjørte en tur med den 17. mai også. Vi brukes den ikke på vinteren og på veier som er saltet, forteller Oddleif Bakås, som glatt innrømmer at han er over middels bilinteressert.

— Vi har lenge drømt om å eie en amerikansk bil, og da det dukket opp en bil med en slik historikk, var det et enkelt valg. Den er i god stand og helt tydelig tatt godt vare på, sier Bakås, som til daglig kjører mest rundt i en varebil han disponerer gjennom jobben.

Kongens kravliste

Bilen er selvsagt kongeblå, og de kravspesifikasjonene som kongen selv definerte da temaet folkegave ble brakt på bane, er fortsatt intakt.

— For det første var det tanken at folkegaven skulle være en Mercedes. Men med bakgrunn i krigen, var kongen tydelig på at han ikke ønsket en tysk bil. Den skulle være amerikansk. Dermed ble det en Lincoln, forteller Bakås.

Det var i selve bilen kong Olav kom med tre spesifikke krav:

Bilen skulle ikke ha sikkerhetsseler i baksetet – uvisst av hvilken årsak.

Den skulle ha soltak.

Den skulle kilometerstand (ikke miles).

Det som imidlertid ikke er det samme som på originalen, er registreringsnummeret.

— Bilen hadde A7 mens kongen eide den. Det nummerskiltet skulle vi selvsagt ha ønsket å få beholde, humrer Bakås.

Kong Olavs forhold til biler, og da spesielt veteranbiler «made in USA» er viet to sider i boka Spesielle biler i Norge. Her kan vi blant annet lese at han var ekstremt glad i bilene sine.

Han har eid Cadillac og flere Lincolner, og under offentlige markeringer og statsbesøk, hentet han gjerne gjestene i et såkalt dollarglis.

Når det gjelder Lincoln spesielt, var det regnet som Ford-konsernets luksusmerke.

Hemmelig pris

Oddleif Bakås og Torill Snildal har imidlertid ikke gjort noe hokus pokus for å skaffe seg bilen. Den tidligere eieren er nemlig Oddleifs søskenbarn i Ålen. Han kjøpte den via kontakter som broren, bosatt i Oslo, hadde.

— Så vidt meg bekjent, har bilen hatt to eiere mellom kongen og oss. Men akkurat den historien kjenner jeg ikke så godt til, sier Bakås.

— Er det lov å spørre hva den kostet?

— He-he, det er en statshemmelighet!

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

Toril Snildal og Oddleif Bakås ved kongebilen de kjøpte i fjor. Foto: John Øystein Berg