14 år gamle Selma Mogstad Leraand i Trondheim har vakt stor oppmerksomhet med et innlegg i Adresseavisen der hun tar et oppgjør med det hun opplever som klåing og hersketeknikker utført av gutter mot jenter. 14-åringen stiller seg også svært undrende til at gutter i 2017 opplever feminist som et negativt ladet ord. Personlig har hun fått høre at en 13 år gammel gutt ikke liker henne fordi hun er feminist. I Selmas verden oppleves dette helt uvirkelig, og sykt og rart, da feminisme for henne er å jobbe for likestilling mellom jenter og gutter. 14-åringen har oppdaget at selv om Norge er et likestilt land, så er det et langt stykke å gå før det er likestilling mellom kjønnene.

Audhild Øye Foto: Silje Asbjørnsen, ST

for at det finnes jenter som Selma. Vi får inderlig håpe at det finnes flere av dem. Og det gjør det åpenbart ettersom Selma har fått mye støtte blant andre jenter som sier de opplever det samme som henne, og som sier de er glade for at noen våger å si ifra som Selma her gjør. Hun har også fått støtte fra foreldre til gutter som er i den aldersgruppa hun nevner.

I innlegget sitt forteller Selma om seksuell trakassering i form av klåing og beføling av rumpe, bryst og tiss, noe mange jenter opplever i tenårene, og ganske sikkert også langt høyere opp i alder. De sier bare ikke ifra. 14 år gamle Selma synes derimot ikke dette er greit, og mener det er seksuell trakassering av verste sort.

Det er greit med jenter som sier ifra. Ved å si ifra så setter de en standard om hvor grensa går, blant annet når det gjelder kroppslig tilnærming. For det er en grense, og det er ingen selvfølge at denne grensa skal flyttes så veldig. Dette er viktig for jentene å være klar over, men også viktig for guttene å lære. For om jentene er usikre og ikke setter grenser, så blir også unge gutter usikre på hvor grensene går. De vil da kunne tillegge seg en adferd som følger dem hele livet når det gjelder trakassering og invadering av kvinner sine kropper.

Selma har med innlegget sitt løftet dette med likestilling inn i vår tid, der hun ber jenter om å hevde sin rett til å bestemme over sin egen kropp. Denne kroppen er det ingen som skal få klå på verken når de er 14 år, eller når de blir voksne kvinner. Og kall gjerne slike jenter feminister, da det betyr at de ønsker likestilling mellom kjønnene.