Takket være avtalen som ble signert i vår mellom Orkdal kommune og Statsbygg, får allmennheten fortsatt full tilgang til den unike eiendommen Songlia.

Mange forbinder Songlia med det røde, flotte gårdsanlegget som ligger i den slake lia, med utsikt ned mot svanene på Songsjøen.

Men den virkelige perlen befinner seg «bakom» bygningene.

Blant landets største

Hele Songlia er på nesten 80 000 mål, og utgjør ti prosent av alt arealet i Orkdal kommune. Eiendommen strekker seg over både Orkdal og Snillfjord.

Naturreservatet Grytdalen er en del av Songlia, og er på godt og vel 41 000 mål. Dette er en av Norges største naturreservat. Eiendommen har en flere hundre år gammel historie, men i 1952 ble den overtatt av staten. Formålet var at det skulle være en forsøksgård for viltforskning og viltpleie, og Songlia er den eneste gården som staten har anskaffet til dette formålet.

Sikret for allmennheten

Mange fryktet at Songlia ville havne i hendene på pengesterke private interesser da staten ønsket å selge. Det var derfor stor lettelse da Statsbygg og Orkdal kommune tidligere i år inngikk en avtale som innebærer at kommunen får en ti år lang leiekontrakt med mulighet for forlengelse.

Dermed er man sikret at alle som ønsker det, kan nyte det fantastiske turterrenget - og man unngår at Songlia blir et jakteldorado for rikfolk.

Jaktparadis

For det var nettopp muligheten for å anlegge sitt eget jaktparadis som for mer enn 100 år siden fikk Christian Thams til å kjøpe eiendommen.

Blant dem som Thams tok med seg til jakt- og friluftsparadiset sitt, var fyrst Albert av Monaco.

- Christian Thams og fyrsten ble fraktet rundt i området med hesteskyss, de gikk nok ikke mange meterne for egen maskin, forteller Finn Hoff, som bor noen få kilometer fra Songlia.

Tidløst

Hoff har vært og er fortsatt en ivrig bruker av Songlia, og han nøler ikke når vi spør ham hva som fascinerer aller mest med Songlia:

- Det er det uberørte. Det at man kan bli ført tilbake i tid. Man ser tørrgadder (tørrfuruer, red. anm.) som er flere hundre år gamle, og det gir et sterkt inntrykk av uberørt natur - og av noe som er veldig stort.

Kjerrevei

Om man parkerer bilen rett bak gårdsbygningene i Songlia, kan man følge en gammel kjerrevei innover mot Grytdalen, som er det freda området av Songlia.

- Denne kjerreveien ble i sin tid brukt av Thams og hans jaktvenner. I dag kan man gå helt inn til Hjortdalshytta, eller man kan ta av fra kjerreveien for å komme opp i høyden, forteller Hoff som er blant de aktive i Grytdalens venner - ei forening som i mange år har kjempet for at Grytdalen skal forbli i offentlighetens eie. Sammen med Orkla jeger- og fiskerforening, Sør-Trøndelag jeger- og fiskerforening og Naturvernforbundet skal Grytdalens venner stå sammen om selve driftsansvaret for Songlia.

Naturskjønt

Å oppsøke turområdet i Songlia for første gang, oppleves nærmest som en åpenbaring. Det er ei ro og ei stemning som ikke lar seg forklare. Og så er det så utrolig naturskjønt.

En av de fineste plassene finner man bare en drøy halvtimes gange fra gårdsbygningene.

- Turen opp til Tjønnhåmmåren er en fin start om man ikke har vært i Songlia før. Derfra ser man både Snillfjord og Trollheimen, forteller Hoff.

Hjortespa

Hoffs favorittur går imidlertid til Skotthaugan. Når man er på Tjønnhåmmåren ser man over på Skotthaugan, som ligger rett på andre sida av Songlitjønna.

- Man kommer dit på en time, sier Hoff og forklarer at man kommer dit ved å gå til enden av Songlitjønna, for deretter å ta til venstre.

- Fra Skotthaugan har man en flott utsikt, og man kan finne hjortebad - som er hjortens spa. Det er en godt synlig flekk på 10 - 15 kvadratmeter som er godt opptråkka. Der har hjorten ligget og rullet seg i leira, både for å kvitte seg med insekt - og med lukta av kåtskapen sin. Det er et stort hjortebad oppå Skotthaugan, men det er flere slike i Songlia.

Brunstbrøl

Store deler av Songlia er ypperlig hjorteterreng, og ønsker man en magisk naturopplevelse, kan man ta turen inn i området i månedsskiftet september/oktober. Er man heldig, kan man få oppleve hjortens brunstbrøl. Og ifølge Hoff er det kraftige saker det er snakk om.

- Kona mi møtte en gang ei dame som var på tur i Songlia. Hun var litt skuffet over at hun ikke hadde hørt noe til hjorten. «Det eneste jeg har hørt, er ei motorsag,» fortalte dama.

Det var nok hjorten hun hadde hørt …