Søndag arrangeres det igjen grautdag på Å i Meldal, med et variert program og selvfølgelig grauten i sentrum.

- Det ryktes at det skal skje en avduking av et kunstverk på sokkel, ved siden av grautkjerring, sier arrangør Ingrid Bjørkøy i IL Nor.

Dette skal visstnok finne sted i forbindelse med åpninga av den tradisjonsrike dagen.

Grautdagen arrangeres som et samarbeid mellom Øvre Meldal Bygdekvinnelag, Ungdomslaget Nybrott, Føssa og Resbiten Sanitetslag og Idrettslaget Nor. I år er det sistnevnte som har hovedansvaret.

Graut på høygir

Åpninga av dagen foregår ved grautkjerring i sentrum av Å. Her blir det opplesing ved Maj Britt Svorkdal Hess, og Meldal skolekorps deltar. Også var det dette hemmelighetskremmeriet rundt en avduking, som det er grunn til å glede seg til.

Deretter går dagen slag i slag med aktiviteter rundt om i det lille tettstedet. Salg av rømmegraut, spekemat og kaffe foregår i samfunnshuset, og der er det også utstilling med malerier fra Å barnehage.

- Grautsalget bruker å gå på høygir hele dagen. Og for oss i IL Nor er Generasjonsstafetten et høydepunkt. Her bruker det å være deltakelse av alle idrettslagene i kommunen, og laga består av både barn og voksne, sier Bjørkøy.

«Å» er 100 år

Det blir også kulturelle innslag i samfunnshuset. Her skal Laila F. Grut stå for opplesing, mens tidligere Idol-deltaker Mari Skjevdal bidrar musikalsk.

På programmet står ellers aktiviteter for barna, salgsboder og loddsalg.

Årets tema er «Bokstaven Å – 100 år». Det er nemlig slik at bokstaven Å kan feire 100 år som del av det norske alfabetet i år. Det var i 1917 at bokstaven ble godkjent, og ble tatt i bruk i stedet for å skrive dobbel a. Bokstaven erstattet da bruken av «aa» i ordlister og skolebøker. Det ryktes av avdukinga som åpner grautdagen kan ha noe med dette bokstavjubileet å gjøre.

Mari Skjevdal, tidligere Idol-deltaker, er blant høydepunktene i løpet av dagen. Foto: TV2