Det lærte jeg av min far, og jeg har senere erfart det samme gjennom livets skole.

Sist uke valgte min søster og jeg å fortelle om våre erfaringer med Orkdal helsetun. Erfaringer vi har gjort oss som pårørende til mor Gunhild. Vi ante at det å stå fram i avisa kunne bli ubehagelig, men vi føler vi står støtt, spesielt da Fylkeslegens tilsynsrapport kom som en bekreftelse på det vi hadde erfart. Vi har også fått støtte fra flere som har opplevd noe av det samme som oss. Det gjør oss enda sikrere på at det var riktig å stå fram med vår historie.

Les også: – Hun var avmagret og uten livsgnist

Fredag kveld satte jeg meg i sofaen og leste nettutgaven av «Søra». Jeg skvatt da jeg leste om formannskapets behandling av fylkeslegens tilsynsrapport om Orkdal helsetun. I 2015 ble en tillitsvalgt truet med oppsigelse for å fortelle om uheldige forhold ved helsetunet!! Er det mulig? Skal folk trues til taushet? Er det slik det funger i Orkdal kommune? De som medvirket til at Anna Krogstad ble gitt en slik advarsel burde skamme seg!

Jeg ble kraftig provosert da jeg leste videre i avisartikkelen om varaordførerens kommentar til fylkeslegens tilsynsrapport. «Jeg legger meg også kl. 17.00 når jeg er dårlig form... En rapport gir ingen balansert framstilling... 98 - 99 % av det som skjer ved helsetunet er bra». På vegne av min mor og alle andre som har dårlige erfaringer med Orkdal Helsetun kunne jeg ønsket meg litt mere ydmykhet og respekt, Jørgen Indergård. Jeg har lyst til å spørre; Hva bygger du din vite på? Har du ikke tiltro til utsagn fra pårørende og ansatte? Stoler su ikke på fylkeslegens rapport? Ingen ting er svart - kvitt. Kan hende hvis vi lager en mix av Orkdal helsetun sin Facebook-side, der glansbildene vises fram, og det vi leser i avisa blir framstillingen av forholdene ganske godt balansert. Jeg tror da at prosentfordelingen mellom «bra» og «ikke bra» blir en annen enn den du anslår. Ingen er tjent med at fakta vi ikke liker å forholde oss til blir avfeid som «fake news», i rene Donald Trump-stil. En rapport av denne type fra fylkeslegen vil jeg tro bør tas mer alvorlig enn det du gir uttrykk for. Men med slike holdninger blant ledelsen i kommunen skjønner jeg det blir vanskelig å endre på noe. Heldigvis kan det se ut som du representerer et mindretall, i alle fall i saken.

Les også: - Advarselen må trekkes, og Krogstad bør få en unnskyldning

«Man skal ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer deg selv» er et mye brukt sitat. Kanskje noe å tenke på, Jørgen? Vi er heldige du og jeg som kan bestemme vår egen leggetid, stå opp når vi ønsker, gå på do når vi trenger det, spise når vi er sulten og gå ut i frisk luft når vi føler for det. Legg deg gjerne klokka 17.00 du, - når du er i dårlig form. Du bestemmer helt selv :) Ønsker deg i tilfelle god bedring.

Ring meg gjerne hvis du ønsker detaljer om mine, og min families erfaringer fra helsetunet. Ordfører og rådmannen har telefonnummeret mitt. Jeg er tilgjengelig stort sett hele døgnet.

Solvei Thuseth