Elever ved byggteknikk på Meldal videregående skole har brukt to skoleår på å bygge ei flott hytte ved Frilsjøen. Nå har hele klassen fått seg lærlingplasser.

- Vi har vært ute og jobbet to-tre dager i uka, det har vært veldig variert, sier August Indergård (17), som er en av de åtte VG2-elevene som har stått bak hytteprosjekt.

Det vil si: Det var fjorårets VG2-klasse som startet på hytta samme med lærer Geir Hidle. De bygde elementer sammen med E.A. Smith på Storås, og sto på fram til de fikk tett bygg til sommeren i fjor. Deretter tok årets andreklassinger over og har delt inn rom, etasjeskille og gjort all innredning i det som nå er ei ferdig hytte.

Joakim Vernes og Kristian Sundli i trappa opp til hemsen. Kjøkken og alle detaljer er kommet på plass, takket være elevene.

Har lærlingplasser

Allerede før skoleåret er over, har alle elevene fått seg læringplasser. Dette tror de har sammenheng med at de har fått mye arbeidserfaring, og vært ute i bedrifter og får vist seg fram. Skolen samarbeider tett med næringslivet, og har elevene ute i praksis i flere omganger.

- Jeg har fått lærlingplass hos Skjenald-Kvernmo Bygg AS, hvor jeg var på utplassering først ei uke og deretter seks uker i strekk, forteller August.

Klassekameratene hans har også sikret seg lærlingplass, og da gjerne hos firmaer de har vært utplassert hos.

- Måten de er på har mye å si, at de er så høflige, greie og ydmyke. De vokser på å få være ute i bedrifter og være del av et kollegium. Noen av dem er nesten ikke til å kjenne igjen når de kommer tilbake, sier lærer Hidle.

Både han og fagleder ved skolen, Anne Lise Kirkholt, mener næringslivet begynner å få øynene opp for norsk, faglært arbeidskraft.

- Det er en dreining mot at bedriftene tar inn faglærte, mens trenden lenge har vært utenlandsk arbeidskraft, sier Kirkholt.

Praktisk erfaring

Skolen får rett som det er forespørsel fra folk som ønsker byggeprosjekter utført av elevene. Man må da regne med at arbeidet tar noe mer tid enn når faglærte snekkere utfører det, siden det er elever under opplæring som bygger i skoletida, men til gjengjeld blir kostnadene lavere. Det var en slik henvendelse som resulterte i hytta som nå er ferdigbygd ved Frilsjøen i løpet av to skoleår.

- Når vi sier ja til å ta på oss oppdrag, må det være relevant i forhold til læreplanen. Hytta har vi bygd for en privatperson, og det er det største oppdraget vi har tatt på oss, sier Hidle.

I løpet av prosessen er så godt som alle punkter i læreplanen berørt, og elevene har virkelig fått praktisk erfaring med alle steg i en byggeprosess. I tillegg har de fått forholde seg til en kunde og en leveringsfrist, noe som er god trening til arbeidslivet.

Hytta har elevene brukt to-tre skoledager i uka på å bygge, og noen dager har det blitt overtid fram mot leveringsfristen 1. februar, som de har fått avspasere for eksempel til kjøretimer.

Fagleder Anne Lise Kirkholt og kontaktlærer Geir Hidle kan glede seg over en økning i antall søkere.

Har valgt riktig

Når elevene sitter inne i den ferdige hytta, er det helt klart med litt stolthet. Dette har de bygd, og det var ikke lett å se for seg på forhånd hvor mye jobb det skulle bli. De har støpt gulv, lagt panel, fliser, monter innredninger, listverk – og mye mer. Det er mange vinkler og detaljer i hytta, og de har også gjort ferdig raftekasser og uthus.

- Hvordan er det å være i et hytte dere har bygd selv?

- Det er artig, sier Jon Vegard Grut, mens elevene viser fram den flotte hytta med nydelig utsikt.

På spørsmål om de har fått lyst til å fortsette med dette yrket, er nesten alle samstemte i sitt ja – mens én elev skal videre på ny linje neste år. August har fått bekreftet yrkesvalget.

- Jeg har planer om å bli snekker først, og kanskje byggeleder. Det skal bli greit å komme seg ut for å tjene litt penger også, sier August, som mener han har hatt ei fin og variert skoletid i Meldal.

Stor søknad

For skolen ser det veldig lyst ut med stor søknad til yrkesfagene kommende høst, og behov for en ekstra klasse i byggteknikk.

- Vi merker det godt på søknaden til skolen. Yrkesfagene har aldri hatt så god søknad som nå til høsten 2017. For bygg- og anleggsteknikk er det en markant økning, med 12 elever på VG2 neste år og to fulle klasser på VG1. Vi oppretter en klasse til, slik at vi har 25 elever på VG1, sier Kirkholt.

- Hva tror du årsaken er?

- Tidligere elever er våre viktigste ambassadører. Vi scorer veldig godt på elevundersøkelser, og vi har et godt omdømme blant bedrifter. Vi er på en medgangsbølge nå, ja, og vi håper jo også det skyldes den jobben vi gjør her, sier Kirkholt.