Kommer du sørfra på E6 og passerer Berkåk i retning Trondheim, dukker det opp en liten innsjø på din høyre side. Ikke så spesielt kanskje, men her skjuler det seg en liten rekreasjonsperle.

- Badeplass med stupetårn, sandvolleyballbane og gapahuk er bare noe av det du finner her, sier Merete Fossum ved turistkontoret på Berkåk, mens hun skuer ut over den blikkstille vannflaten.

Dette er bare noe av det som gjør Buvatnet til et yndet utfartssted om sommeren. Fra badeplassen, som er svært så barnevennlig med en liten sandstrand, kan man se trafikken suse av sted på europaveien på andre siden av vatnet, uten at den virker forstyrrende. Langs østsiden av vatnet går det en flott opparbeidet 1,5 kilometer lang turvei, som også svært godt egnet for bevegelseshemmede.

Helårstilbud

- På vestsiden, langs E6, er det gang- og sykkelveg som gjør at du kan komme deg rundt hele Buvatnet dersom du har lyst til det, sier Fossum, som forteller at mange fastboende benytter dette som fast trimrunde.

Turstien brøytes for øvrig om vinteren, noe som gjør den til et helårs folkehelsetilbud til befolkningen i Rennebu.

Tilrettelagt

På det dypeste er Buvatnet 8,3 meter, og når trøndersommeren setter inn for fullt tar det ikke lang tid før badetemperaturen blir riktig så hyggelig. Ved badeplassen er det tilrettelagt for bål og grilling. Det er sitteplasser i form av solide benker og bord, og selvsagt lagt til rette med gode toalettforhold for de besøkende.

Flora og fauna

Fra fugletårnet som er plassert i sørenden av vatnet kan man se vadefugler som storlom, hegre, rødstilk og strandsnipe. En rekke andearter er også og se, og vatnet får også besøk av traner en gang iblant.

- Spesielt under trekket hver vår og høst er det en rekke ulike arter å se ved Buvatnet, forteller Fossum, som legger til at besøkende er flinke til å holde det rent og ryddig og tar hensyn til både dyr og fugler ved naturperlen.

Deler gjerne

Som en liten kuriositet kan det nevnes at i perioden 1925 til 1951 foregikk det skjæring av is på Buvatnet. Isen ble brukt i forbindelse med nedfrysing av fisk og sild for eksport. Dette var før kjøleskap og fryser gjorde sitt inntog i Norge.

For dem som ønsker å komme en tur utpå vatnet er det mulig å leie både kano og båter, gjennom Mjuklia leirsted og gjestegård. Det er ørret i vatnet, og det er Austre Rennebu grunneierlag som disponerer fiskerettighetene i Buvatnet.

- Selv om Buvatnet er et populært utfartsområde blant lokalbefolkningen i Rennebu, deler vi gjerne opplevelsen med turister og andre besøkende, sier en smilende Merete Fossum.