Jan Egil Storholt er den eneste olympiske mester fra Meldal kommune og nå skal han også foreviges på en sokkel i Løkken sentrum. Det siste året har Inge Storås og Rolf Ervik dannet en prosjektgruppe som har vært i kontakt med kunstner og støperi. Ideen kom allerede for ti år siden da Rolf Ervik var på ferie.

Inge Storås, Ordfører Are Hilstad og Rolf Johan Ervik

Stor giverglede

- Jeg møtte en fra Tønsberg på stranda i Syden som jobbet med en komité som skulle få Fred Anton Mayer påsokkel i byen. Da slo det meg at det må vi få til for Jan Egil også. Jeg og Inge Storås har jobbet med det i mange år og snakket med folk om vi skal sette i gang med det og så løsnet det nå. Det var så mange positive tilbakemeldinger fra omgivelsene rundt at vi måtte sette i gang, forteller Kåre Ervik.

I februar ble ideen lansert og tilbakemeldingene og givergleden har vært stor fra både nært og fjernt. 26. april bevilget Meldal kommune 150 000 kroner til prosjektet. Prosjektgruppen har også tilsagn fra stiftelsen Nye arbeidsplasser på Løkken på kroner 150.000. I tillegg til dette har det kommet inn betalinger fra enkeltpersoner og bedrifter.

- Vi har to store givere i kommunen og stiftelsen nye arbeidsplasser på Løkken. Ellers er det mange privatpersoner og bedrifter som har vært med og støttet dette prosjektet. Vi har henvendt oss til utflytta personer som også har bidratt mye, sier Inge Storås fornøyd.

I forbindelsen med støypinga av statuen, vil det bli laget miniatyrkopier som folk kan kjøpe. Inge Storås og Rolf Johan Ervik viser hvordan den blir seende ut.

Statuen klar i april

Kronerullingen har gått over all forventning og prosjektgruppen har nå nådd det første delmålet på 500 000 kroner som gjør at de nå kan bestille selve statuen.

- Statuen er nå bestilt og vi er i kontraktsforhandlinger med kunstneren. Statuen skal være klar i april-mai og skal støpes i bronse. Vi har ordnet med gratis frakt til Løkken, sier Storås.

Prosjektgruppen har engasjert billedhuggeren og skulptøren Bjørn Sørvang Hansen som blant annet er kjent for sine skulpturer av både skiløperen Gjermund Eggen og fotballspilleren Tom Lund.

Gjengen skal videre jobbe med innsamling av midler til sokkelen.

- Nå har vi kommet i mål med den største utgiftsposten, men vi ønsker også midler til sokkelen. Det skal være greit å få til. I prospektet er tanken at en del også skal gjøres på dugnad. Vi må rette en stor takk til folk og bedrifter som har vært med å bidra. Vi har fått mange gode støtteerklæringer på dette prosjektet og det er hyggelig, sier Storås.

Tegninga viser hvordan statuen skal se ut.

En av de fire «S»-ene

Jan Egil Storholt vokste opp ved Granatjønna på Bjørnli hvor han la grunnlaget for sin fantastiske skøytekarriere. Sammen med Kay Arne Stenshjemmet, Sten Stensen og Amund Sjøbrend utgjorde Jan Erik Storholt de som ble kallet de fire «S»-ene på70-tallet. Skøytesporten var større enn noen gang. Storholt slo gjennom allerede som ung løper og ble juniornorgesmester i 1969 før han ble skadet i en alvorlig gruveulykke på Løkken i 1970.

Noen mente at karrieren kanskje var i fare, men Storholt ville det annerledes. Han konsentrerte seg først om rehabilitering i et halvt år, før hardtreninga starta. Målet ble OL i Innsbruck i 1976. Parallelt med oppkjøringa til Innsbruck, befestet han sin posisjon som en av landets beste skøyteløpere. Han ble en av de fire S-ene som herjet resultatlistene både nasjonalt og internasjonalt på 70-tallet.

Ordfører Are Hilstad er fornøyd med at bygdas store skøyte-sønn nå havner på sokkel.

Utrolig karriere

På Storholts egen bursdag, 13. februar 1976, gikk 1500-meteren av stabelen i Innsbruck. Storholt gikk raskest av alle på 1500-meteren, tok gull og satte olympisk rekord med tiden 1.59.38 i et spennende samløp med sovjeteren Jurij Kondakov.

OL-gullet er det største fra karrieren til Storholt, men skøytelegenden har en rekke imponerende resultater i store mesterskap.

Han ble blant annet europamester i 1977 og 1979 (sølv 1980, bronse 1976 og 1978). Tre år på rad (1977, 1978 og 1979) kom han påsølvplass i VM, bare slått av Eric Heiden. I sin siste internasjonale sesong (1981) tok han VM-bronse. Han satte verdensrekord på 1500 meter og sammenlagt (stor firekamp) i 1977, og var nummer 1 på Adelskalenderen til sammen 30 dager (i to perioder). Han tok i alt åtte distanseseire ved internasjonale mesterskap og satte 10 norske rekorder (1000 m, 1500 m, 3000 m, stor firekamp).

Det er med andre ord ingen hvem som helst som nå skal komme på sokkel på Løkken.

ola.rise@avisa-st.no

952 52 255