Gammelgruva er det naturlige stedet når arbeiderbevegelsen si historie skal fortelles gjennom forestillinga Den røde tråden lørdag 24. juni.

- Dette er starten på den fagpolitiske valgkampen, og forestillinga er gratis og åpen for alle, forteller Bård Bergsrønning som er nestleder i LO i Orkdal og omegn.

Bekymret for arbeidslivet

Han mener dette er ei spesiell viktig forestilling i disse tider, da han mener det er viktig å være på tå hev overfor de rettighetene som har vært opparbeidet gjennom mange år.

- Mye av det som har vært bygd opp gjennom mange år, står i fare for å bli bortrevet. De som styrer i dag, prøver å rive bort bit for bit de rettighetene arbeidsfolk har. Trepartsforholdet mellom stat, arbeidsgiver og arbeidstaker er truet da stadig mer makt flyttes over til arbeidsgiver, mener Bergsrønning som er bekymret på vegne av kommende generasjoner.

- Egoismen rår. Alle må tenke på hvilke arbeidsforhold vi ønsker for barna og barnebarna våre, påpeker han.

Lett, med alvor bak

Derfor mener han at forestillinga «Den røde tråden» er så viktig. Nettopp fordi den gjennom en 75-minutter lang forestilling med 14 sanger og 240 bilder, forteller arbeiderbevegelsens historie i tekst, sang og bilder. Sangene kommer fra den gamle tradisjonen fra arbeiderbevegelsens barndom, via nyere sanger som er knyttet til arbeiderbevegelsen, og sanger med solidarisk innhold.

- Dette er lett underholdning, men alvoret ligger bak, sier Bergsrønning.

Syng med

Forestillinga ble utviklet av Fagforbundet Vestfold i 2008 med tre etablerte skuespillere, Oddvar Myklebust, Nina Andresen og Malin Skjolde. Den hadde premiere på Notodden Blues Festival i 2011 og ble nominert til LOs Kulturpris året etter. Formålet med forestillinga er å fortelle arbeiderbevegelsens historie, og også fremme arbeidersangkulturen.

-Tekstene til sangene blir vist på storskjerm, så her er det bare å synge med, sier Bård Bergsrønning som oppfordrer folk til å låne øre til forestillinga som er i sitt rette element denne kvelden, nemlig i Gammelgruva.