Årets avgangskull ved Orkdal vidaregåande skole (Follo) har levert ekstreme resultater.

- Jeg har aldri opplevd lignende i mine 36 år ved skolen, sier assisterende rektor, Magnar Klingenberg.

Stjerneresultatene omfatter elevene på såkalte studieforberedende (generell yrkeskompetanse) fag. Hele 315 seksere stod på vitnemålet til de totalt 127 elevene.

Og det er spesielt avgangselevene ved studiespesialisering (tidligere allmennfag) som har gjort det knallgodt. 68 elever i tre klasser fikk til sammen 218 seksere. Én av disse klassene alene hadde 157 seksere.

- Helt enestående

- Det generelle resultatet, og resultatet i denne ene klassen, er helt spesielt. Men karakterene var også veldig bra i både idretts- (31 seksere), musikk- (28 seksere) og påbyggklassen (38 seksere), oppsummerer Klingenberg.

- Antall seksere er helt enestående, men det samme er antall femmere. Jeg har jobbet ved skolen i 36 år, men aldri opplevd slike resultater hos et avgangskull, legger han til.

Fagleder Anne Giske Sagmoen, fagleder Lars Vattengård og fagleder og rådgiver Morten Slupphaug forklarer toppresultatene med en unik elevgruppe kombinert med gode læringsmiljøer i klassene.

- Først og fremst er karakterene et resultat av hardt og målrettet arbeid av elevene. De har virkelig stått på. Gode elever setter en standard for skolearbeidet og drar de andre med seg. Samtidig er skolen tett på elevene hele tida, og foreldrene, for å legge til rette for gode læringsmiljø, sier de.

Trenger ikke reise ut

Faglederne og assisterende rektor understreker at elever i vårt nedslagsfelt ikke trenger å dra til Trondheim for å få en god skolegang etter grunnskolen.

- Både her ved Follo og ved Meldal videregående er det kjemepbra. Disse to skolene har et tett samarbeid og utfyller hverandre, sier Slupphaug.

Det påpekes også at de to videregåendeskolene er inn i ungdomsskolene i dalføret for å hjelpe elever med å velge riktig studieløp etter 10.klasse.

- Dette legger rammer for utviklingsmiljøene våre, blant annet slik at vi kan sette sammen klasser som fungerer på videregående, sier han.

Indre motivasjon

Ane Hole fra Evjen, Hedda Berg Pedersen fra Evjen og Jesper Hommefoss Johnsen fra Børsa er de tre Follo-elevene som oppnådde best resultat av samtlige i år. De gikk også i samme klasse.

Alle tre hadde 20 seksere hver. Hole hadde fem i de andre fagene, mens Pedersen og Johnsen fikk én firer hver og resten fem. Satt i et perspektiv: På vitnemålet står det 27 eller 28 karakter (inkludert eksamener).

Trioen forklarer toppresultatene hovedsaklig med en indre motivasjon for å gjøre det bra på skolen.

- Helt fra barneskolen har jeg hatt lyst til å gjøre det bra. Det har vært naturlig å gjøre mitt beste. Det har aldri vært noe press hjemmefra, men i stedet støtte, sier Hole, som har søkt på medisinstudiet i Trondheim.

Og med 6,23 i snitt (ekstrapoeng for fagvalg), er vel studieplassen sikret.

- Ja, jeg tror det, smiler 18-åringen (blir 19 i år), som også var russepresident på Follo.

Sunn konkurranse

- Det har alltid vært kult å gjøre det bra på skolen. Det har vært en sunn konkurranse med andre elever som har gjort det bra, sier Pedersen, som gikk ut med 6,04 i snitt.

19-åringen, som spiller fotball på Orkangers damelag, har også søkt medisinstudiet, men skal ett år i Forsvaret på Ørlandet først.

Johnsen, som oppnådde samme karaktersnitt som Pedersen, har planer om å ta noen år i Tyskland.

- Det blir enten historie- eller statsvitenskapstudier. Jeg planlegger en bachelor, og etter hvert kan jeg tenke meg å bli skribent, kanskje journalist eller forfatter, forteller børsværingen, som spiller fotball på Buvik/Skaun og som er politisk aktiv i AUF.

Har tid til det meste

Verdt å merke seg er det at ingen av disse stjerneelevene har «muret seg inne» i tida på videregående. De har hatt et aktivt liv ved siden av skolen, med blant annet idrett og deltidsjobb.

- Vi har hatt tid til det meste, også et sosialt liv, ler de.

- Men hva er «oppskriften» bak toppkaraktene?

- Det er vel kanskje å fokusere mest på fagene som er avsluttende år for år. Det gir en motivasjon og ekstra innsats på få fag i gangen, samstemmer de.

- Skippertak-metoden er vel et ukjent begrep for dere?

- Å, nei. Den fungerer veldig godt, humrer de.

PS! Follo har også enkelte yrkesfag (salg, service og sikkerhet VG2, helsefagarbeider VG2 og kjemi og prosess VG2). Disse har ifølge assisterende rektor også gjort det bra dette skoleåret.