Nå er tiden inne for å si meninga si om næringsarealer i Orkdal - og hva som skal ligge hvor. Kommunedelplanen for næringsareal ble denne uka sendt ut på seks ukers høring, etter at formannskapet behandlet planen i et ekstraordinært møte tirsdag.

Fulgte debatten

Det er ikke mange ting som vekker mer debatt i Orkdal enn plassering av næringsaktører. Det er nok å si ord som Biltema, Laksøra, sentrumsgata og Grønøra 1-bygget, så stiger engasjementet hos mange orkdalinger.

Noe av dette ble også stikkord for debatten i formannskapet, og flere representanter for sentrumsgata var til stede for å følge diskusjonen. De kunne blant annet høre at Arbeiderpartiet og Småbylista advarte mot å endre reguleringsformålet på Laksøra.

Les også: - Handler om mer enn handel

- Ikke miljøtiltak

Marit Mjøen (Ap) kom i sitt innlegg inn på klimaaspektet ved å satse på et fortettet sentrum.

- Vi må legge til rette for at folk som bor i sentrum, kan gå og sykle mer. Vi har nå mulighet til å gi signal om at vi vil fortette i sentrum, og ikke spre handelen. Å spre handelen, er ikke et miljøtiltak, sa Mjøen som fikk støtte fra Småbylistas Berit Westrum Johansen:

- Forskning viser at det er stor risiko for sentrumsdød når det etableres store handelsparker utenfor sentrum. Hvorfor tror rådmannen at dette går bra her i Orkdal, når det ikke går bra andre steder?

Kvadratmetergrense

Johansen viste til reguleringsplanen for Laksøra, der det i dag er åpnet for aktører som har plasskrevende varer.

Det er ikke lenger lov å sortere på bransjer. Man kan kun stortere på om varesortimentet er plasskrevende eller ikke, eller man kan differensiere på størrelse.

Rådmannens forslag til ny plan innebærer at man differensierer ut fra størrelse, og at forretningene må ha en butikkflate på minst 1500 kvadratmeter. Flertallet ønsket imidlertid å heve dette til 2000 kvadratmeter, og det ble vedtatt mot stemmene fra Småbylista, SV og to fra Ap.

Arbeiderpartiets gruppeleder, Finn Hoff, stemte sammen med flertallsgruppa.

I teorien ja til dagligvarer

For å kunne holde seg til lovverket, er det ikke mulig å sette krav om at Laksøra bare er tillatt for utvalgte bransjer. Dersom formannskapets forslag til næringsplan blir vedtatt under sluttbehandlinga i høst, betyr det i teorien at også dagligvareforretninger kan slå seg ned på Laksøra.

Men det vil neppe være mer enn i teorien. Plan- og forvaltningssjef Ingrid Voll opplyser ST om at to av de største dagligvareforretningene i Orkdal, Rema på Bårdshaug og Coop Extra på Fannrem, er på henholdsvis 1500 og 1700 kvadratmeter, og da er lagerlokalene inkludert.

Forslaget til ny Laksøra-regulering stiller krav om at selve butikkflata må være på minimum 2000 kvadratmeter.

- Har vingla

- Jeg har alltid ønsket utbygging på Laksøra. At vi nå går opp til 2000 kvadratmeter i stedet for 1500, er et grep for å sikre sentrum, sa Eva Johansen fra Orkdalslista.

Venstre-politikeren Lavrans Skuterud medga at han ikke alltid hadde vært like bestemt i sin oppfatning angående Laksøra.

- Jeg har vingla, men er nå mer åpen enn før. Dette er en så varm potet fordi det ikke er noen eksakt vitenskap. Men jeg ser ikke at det kan svekke sentrum at folk handler på Biltema og Plantasjen på Laksøra i stedet for på Tiller.

Wormdal vant fram

Et annet område som var tema i formannskapsdebatten, var den gamle glattkjøringsbanen. Der var det foreslått å omregulere om lag 90 mål til boligformål. Knut Even Wormdal (Ap) ønsket det annerledes:

- Jeg ser at det kan bli et idyllisk boligområde ved Orkla. Men det er uheldig å blande boligområde og næringsareal, sa Wormdal som fikk flertall (åtte mot tre stemmer) for forslaget om å opprettholde glattkjøringsbanen som næringsareal.

Norsk kylling-tomta

Norsk kylling ønsker - dersom reguleringsplanen går gjennom - å bygge sin nye fabrikk på Furumoen, på et Erik Morten Garbergs eiendom vest for Orkla og sør for Grønørbrua.

Fylkesmannens signaler har så langt vært positive, men det stilles krav om at området kun kan omdisponeres fra landbruksformål dersom det kommer en én stor aktør, som kan sannsynliggjøre at det er behov for ei så stor tomt (170 mål).

I formannskapet ble det vedtatt et forslag som alle stilte seg bak; om at det skal tas vare på matjorda, og at det må vurderes avbøtende/kompenserende tiltak for Furumokjela.

Vormstad

Et annet område som er nytt i kommunens næringsplan, er Mosøyan på Vormstad. Det var Arbeiderpartiets Finn Hoff som tok initiativ til å få dette inn i planen.

Hoff har tidligere ønsket å omregulere et 400 mål stort område til næring. Rådmannen hadde foreslått 200, blant annet for å kunne legge til rette for ei utvidelse av Vormstad park.

Resultatet ble et næringsareal på i underkant av 300 mål. Dermed vil Orkdal har et stort næringsareal tilgjengelig beliggende rett ved fylkesvei 65.

- Mosøyan ble lansert fordi vi har et stort areal hvor det ikke er dyrkajord. Har vi et areal klart for en aktør som trenger stor plass, har vi allerede et fortrinn, sa Hoff.

Næringsplanen blir nå lagt ut til offentlig ettersyn, før den kommer tilbake til politisk behandling i høst.