Ti studenter fra Texas State University er overbegeistret over Rindal, etter å ha badet i iskaldt vann, spist norsk tradisjonsmat og besøkt atelieret til Inga Dalsegg. Neste gang legger nok universitet inn flere dager i Rindal.

Studentene har, sammen med to ansatte, vært på tur rundt Norge og på Island i tre uker, før de avsluttet reisen med to netter i Rindal – og den siste stoppen skulle altså vise seg å bli selve høydepunktet, ifølge flere ST snakket med. Men for å begynne fra starten: Hvordan havner lille Rindal på reiseruta til en gjeng fra Texas, sammen med Reykjavik, Oslo, Bergen og Trondheim? Jo, det kan Dr. Donald J. Huebner, som jobber ved universitetet og er reiseleder for studentene, fortelle – fritt oversatt fra amerikansk:

- Jeg kom over kunsten til Inga Dalsegg på nettet for et par år siden, og etterpå har jeg hatt kontakt med henne via chat. Jeg har kjøpt noe kunst av henne, og hun har fortalt meg mye om Norge. Det er hun som har hjulpet med meg å planlegge denne turen for studentene. Jeg kaller heller bare «Norwegian google», for jeg kan spørre henne om alt som gjelder Norge, jeg trenger ikke google mer, sier Huebner.

Ut på trolltur

Turen ble en realitet, og mandag ankom reisefølget Rindal og innsjekking på Saga Trollheimen hotel. Dalsegg sto og malte på ett av sine malerier, da Huebner med ett sto der i levende live og de to kunne treffes for første gang. Sammen med assistenten sin Andy Piñon og ti studenter, har Huebner latt seg trollbinde både av kunsten, bygda og ikke minst Trollheimen.

- Jeg innså fort at jeg måtte lage et opplegg for dem, så det ikke ble bare atelieret i tre dager – selv om de er opptatt av kunsten min, sier Dalsegg.

Sammen med Gøran Bolme fra iTrollheimen og Britt G. Moen sydde hun sammen en trolltur i Trollheimen, med opplevelser både gastronomisk, musikalsk og ikke minst i form av natur og bading i iskaldt fjellvann – hvor Dalsegg selv gikk foran med et godt eksempel.

- Trollturen var det beste på hele reisen vår. Det var så fint der! sier student Tess Raven.

- Ja, og Gøran var en karismatisk fyr, legger Maggie Delamater til.

Hjemmekoselig i Rindal

Etter å ha vært i byer både i Norge og på Island på turen sin, skryter studentene uhemmet av Rindal – hvor de synes det er hjemmekoselig, autentisk og skikkelig norsk.

- Vi har til og med blitt vant til kulden, sier Maggie, der vi står i atelieret til Inga mens regnet pisker mot rutene.

Været har ikke vist seg fra sin beste side i anledning Texas-besøket, men ingen lar seg anfekte av det.

- Det er så hjemmekoselig her. Det er noe annet enn i byene hvor det bare er turister, sier Tess.

Turen til Norge og Island er den dyreste reisen de har på universitetet, og Huebner forteller at studentene har betalt 50 000 kroner hver for å være med.

- Studentene har spart penger, fått av besteforeldre og lignende. Dette er god gruppe å ha med på tur. Det var flere av kollegene mine som sa at jeg bare kunne droppe å planlegge tur til Norge, fordi jeg ikke kom til å få med nok studenter. Men jeg trengte ti stykker for å gjennomføre turen, og jeg har fått med meg ti, sier han.

Ville vært lenger

Huebner kan slå fast at turen er blitt en suksess. De har fått med både Vikingskip-museet, Fram Museum, Norsk Folkemuseum, Holmenkollen, Vigelandsparken, Slottet, Stortinget, Hurtigruten, Nidarosdomen – og sist, men ikke minst: Rindal. Nå planlegger Huebner en ny tur med nye studenter i 2019.

- Vil dere anbefale turen til andre? spør vi studentene der de står i atelieret.

- Ja, men da bør det gjøres noen endringer i opplegget: Mer tid i Rindal! sier Amy King.

Kanskje kan det være grunnlag for å tenke turisme for Inga Dalsegg, og la trollturene med kunst, mat, fjell og hotell bli en fast pakke som tilbys tilreisende?

- Vi har snakket om at dette kan bli starten på et samarbeid, ja. Det ble et flott opplegg på turen vår, hvor Britt lagde trolldrikk, trollsuppe og trollkrem, mens Gøran snakket om trollene og sang for dem. De bor på Saga Trollheimen, hvor de får se på bilder fra de mange reisene til Morten Gåsvand, sier Inga.

Og fra 40 grader varmt vann på Island, gikk studentene med på en dukkert i 7 grader i Rindal. Det er nok ikke temperaturen de vil skryte mest av når de skal forteller andre om Rindal.

Vise fram Rindal

Da ST besøkte atelieret tirsdag, var studentene i ferd med å sikre seg kunstprodukter til å ha med hjem. Avreisen var på onsdag – et altfor kort opphold i Rindal gikk mot slutten. Men først fikk de med seg et godt måltid med rømmevafler rundt kjøkkenbordet hos Britt G. Moen. Noen av dem måtte ha opplæring i å bruke ostehøvelen. Snakk om genuine og jordnære opplevelser for studenter som besøker Skandinavia for første gang – og det var nok nettopp slike opplevelser som gjorde at de falt så veldig for Rindal.

- Vi har vært i mange byer, og da var det veldig godt å komme hit. Her kan vi oppleve landskap, kunst, frisk luft og komme i kontakt med lokale folk. Det er gode folk her, og en fin plass, sier Andy Piñon.

- Men, Inga, hvorfor tok du jobbe med å tilrettelegge så mye for disse tilreisende studentene?

- Fordi han her er en hyggelig mann, sier Inga, og peker på Donald Huebner, før hun legger til:

- Når vi bor på en liten plass som Rindal, er det artig at vi går sammen om å få vist fram det vi har!