- Lørdag starter den ordinære togkjøringa med Thamshavnbanen, og søndag starter vi opp et helt nytt tilbud: Guidet tur i Bårdshaug-området. Dette vil foregå annenhver søndag gjennom togsesongen, totalt fem ganger. Vi starter runden på Bårdshaug stasjon, i den tida toget kommer fra Løkken. Da kan man enten starte dagen med togtur, eller man kan møte opp på stasjonen og få med seg guidinga uten togtur først, sier guide Bjørn Krokdal.

Han vil stå for guidinga på Bårdshaug stasjon og omformerne. Her blir det naturlig nok krigshistorie, hvor sprenginga av omformerstasjonen i 1942 står sentralt, men også annen informasjon om området.

Paviljong-prosessen

Deretter går den guidede turen videre til Thams-paviljongen, som er under bygging på Bårdshaug-platået. Her vil noen av ildsjelene fra prosjektgruppa ta over guidinga og fortelle om prosjektet. Arne Asphjell og Olav Sigurd Kvåle blir blant guidene.

- Vi forteller om prosessen med å få paviljongen hjem. Vi vet at stavkirker trekker enormt med turister, og dette er den første stavkirkekopien, om ikke en original stavkirke. Folk som «samler» på stavkirker vil nok ønske å ha denne i samlinga si, sier Asphjell, som synes det er positivt å starte med guiding allerede i byggeprosessen.

Thams-paviljongen har allerede utmerket seg ved å tiltrekke seg tilreisende, selv før den er ferdig. Dette lover godt.

Åpner hotellet

Videre blir det guiding på Bårdshaug herregård, hvor Gunnar H. Lysholm vil være blant guidene.

- Vi åpner herregården, den gamle delen, med omvisning og Thams-historie. Min far er sjefsomviseren, han kan mye om historien, sier hotelldirektør Lysholm.

Herregården åpnes også ellers på forespørsel fra interesserte.

Lysholm sier han er overbevist om at samarbeidet i Thamsriket vil løfte reiselivsnæringa.

- Løfter reiselivet

- Det er unikt det vi har her, med Thams-historien, herregården, paviljongen og Thamshavnbanen. Det er uendelige muligheter, så dette er nok bare starten. Vi kan for eksempel henge på mat fra ysteriet og Fannremsgården. Røros får det til, og Den gylne omvei får det til – vi står ikke noe tilbake for dem. Orkdal er flink til å markedsføre seg som industrikommune nummer én, men vi må også få løftet fram reiselivsnæringa. Vi ser oss kanskje blind på alt det som finnes her lokalt, sier Lysholm.

- Vi kan ha guiding i Orklaparken, på Nerøra og langs Orkla – dette er bare starten, slår også Krokdal fast.

Etter guidinga de planlagte søndagene er det mulig å tilbringe litt ekstra tid på Orkanger og deretter ta toget opp igjen til Løkken, om ønskelig.

- Det er mulig å hoppe på programmet hvor man vil, men det er jo en fordel å møte opp på stasjonen. Jeg tror dette bare er starten på ei oppblomstring av guiding og turisme i orkdalsføret, sier Krokdal.

ingrid.hultgreen@avisa-st.no

958 39 535