Lørdag var en strekning på ca. 200 meter i Orkdalsveien stengt for biltrafikk i fire timer. Det var byfest og stor stemning. En massemønstring av folk og stands. En mobil storscene på torget var arena for ulike sceneaktører. Og finværet ville gjerne også være med på festen.

Et løft

— Kjempetrivelig! Vi merker det allerede på omsetninga at alle flytter butikken sin ut på gata. Vi skulle hatt det slik hver dag, sier Emilie Ebbesen Krokdal som driver Prikken.

Lørdag inntok hun en skikkelig frokost fra Øien Gårdsmat sammen med datter og ekstrahjelp Anne Karin midt i gata.

— Nå er jeg relativt fersk butikkdriver, så jeg har ikke tall å sammenligne med fra tidligere år, men dette er uansett et løft for oss som driver med handel i Orkdalsveien, sier Krokdal.

Mer liv og røre

To som ikke driver butikk, men som likevel hadde en helt utmerket formiddag, var Vigdis Jenssen og Britt Bye. De koste seg med godsaker fra Solrun's – en fast foreteelse når det er Orkanger-dager.

— Her er det høy trivselsfaktor. Vi treffes her hver gang det er dager, helt flott, sier de to damene som er ekte ørbøgg og har kjent hverandre helt siden skoledagene.

Akkurat dette – det de ser rundt seg der og da – er drømmen.

— Vi ønsker mer liv og røre i gata, som i dag.

Og kanskje fikk de også besøk av sentrumskatta – for øvrig ei katt på to bein – som vinkende og malende smøg seg mellom bodene.

Orkdal sanitetsforening, avdeling Kløverringen, selger lodd. En av kjøperne er Gerd Husdal, som forsikrer at hun selvsagt er medlem av ei forening som i likhet med også andre søsteravdelinger rundt om, sliter litt med medlemsmassen.

Over 80 prosent

En slik dag er for alle; de som driver butikk, lag/organisasjoner og næringsliv.

Orkdal energi, for eksempel, var også synlig til stede.

— Vi vil gjerne profilere oss og vise oss fram, sier daglig leder Eirik Jørum, og kunne tilby en tur i liften for å få den store oversikten. Og om du ikke fikk øye på Hitra, fikk du i hvert fall et godt overblikk over aktiviteten i denne delen av Orkdalsveien.

Orkdal energi øynet også muligheten til å kapre kunder – selv om orkdalingene er trofaste mot sin egen strømleverandør.

— Vi har over 80 prosent av husstandene i Orkdal som strømkunder, men vi bistår de som ikke er kunder hos oss til å bli det, sier Jørum, idet det blir «reklamepause» – i form av musikk med bandet Commercial break bestående av medlemmer fra Orkdal og Snillfjord. Litt kommunereform på gang, med andre ord.

Tøft med politibil

Byfesten er altså noe som alle kan delta på. Derfor hadde også de tre nødetatene; ambulanse, brann og politi tatt oppstilling.

— Det er alltid tøft med politibil, sier politibetjent Christine Johnsen i den lokale patruljebilen.

Hun hadde med seg kollega Christoffer Stavøy.

— Det er tøft også for de voksne, men kanskje ikke like lett å innrømme, sier han med et smil.

De som ønsket det fikk lov til å sitte i politibilen og høre sirenene – for så vidt en spennende opplevelse dersom du ikke hører akkurat den lyden bak deg fordi politiet vil stoppe deg...

Forden på plass

På et fortaushjørne står også blidspente jenter på sykkel og skuer ut over den tett befolka gata.

— Koselig, lyder den enstemmige dommen fra Tora Richter Wold og Ida Emilie Sundli fra Orkanger.

De to jentene er på vei til frivillig fotballtrening, men måtte bare innom gata en tur for å se på livet.

Og selvsagt, som han lovte i lørdagens ST, Arne Asphjell var selvsagt til stede med sin B-Ford fra begynnelsen av 30-tallet, en bil opprinnelig kjøpt av Anton Bach.

— En godt bevart og fullt kjørbar bil den dag i dag, sier Arne Asphjell.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300