Viser til artikkel torsdag 29. juni i Søra , skrevet av journalist John Marvin Myrhaug; «Nyskapende på Magerøya.»

Journalist Myrhaug forteller at Magerøya har sin kultur og historie, men har nå fått et modernistisk supplement med en gotisk kuppel inne i konsertområdet – Trollskogen der årets drivere ønsker seg Gåte på scenen.

For oss som har kjørt sjøveien og sett denne perlen i Hemne kommune sin skjærgård; så troner Magerøya majestetisk i leia rett utenfor Gjengstøa. Et sted som kun kan nås via båt, men i temmelig kort avstand til Gjengstøa.

I mange år har flere ulike aktører prøvd seg som drivere av Magerøya om sommeren, til glede for lokalbefolkning og folk som kommer sjøveien inn mot Hellandsjøen med sin fantastiske flotte gjestehavn. Populært gjennom et par tiår nå, etter en enorm dugnadsinnsats fra båtfolket i Hellandsjø båtforening, og ikke minst John Vaagan og hans familie som har stått på seint og tidlig i alle år, for å yte den beste service for lokalbefokning, hytte- og båtfolk.

Magerøya er et lite paradis med et hovedhus gjenreist etter modell av Eidsvollbygningen, og øya har en meget spennende historie å fortelle. Noe som vi kan lese blant annet ved å fordype oss i en artikkel skrevet i en av Fosen historielag sine årbøker av lokalhistoriker Erling Hellandsjø - «Magerøya – øya og folket gjennom tidene». Her lar Hellandsjø oss bli kjent med øya og folket som kom hit i sin tid, og hvordan lokale ildsjeler som tidligere ordfører Ole Kjønsvik og Steinar Stamnestrø sikret at Magerøya kom på kommunale hender, og ikke ble statlig eiendom som Røstøya.

Hellandsjø forteller om handelstedet Magerøya og de som var drivere av stedet fram til langt ut på 1900-tallet. Hvordan de levde og hvilke slektsforhold, som var involvert, og om øyas betydning for lokalbefolkningen. Tida fra dampbåt til motorbåt og utvikling fra 1800-tallet og inn i 1900-tallet.

Lokale idlsjeler fra 1970-tallet og fram til i dag, har sørget for at Magerøya fremstår som et fantastisk flott sted, der vi lett kan nå øya sjøveien rett ut i fra Gjengstøa, som hadde butikk fram til slutten av 1980-tallet, med en lokal båt som skysset folket. Håkon Helland var mangeårig skipper og fraktet nysgjerrige og spente folk til både den årlige Magerøydagen som ble avholdt hvert år i juli/august med lokale artister og historisk vandring rundt øya via Magerøyhausen, og ved dagsturer ellers om sommeren.

Et båtmuseum ble også oppbygd på øya der du kan se flere flotte geitbåter med mer, og få en historisk vandring med flotte plakater og bilder. Dette takket være mennesker som så betydningen av å ta vare på en del av vår historie, til glede for oss etterkommerne.

Journalist Myrhaug forteller at det i dag , nok en gang heldigvis har kommet nye drivere til Magerøya, som garantert har forelsket seg i stedet.

De har bygd opp en gotisk kuppel og ønsker seg en konsert, gjerne av gruppa – Gåte. Unge mennesker ser nok en gang øyas muligheter til å glede oss andre, ved å komme hit ut for å bare være – gå rundt og sanse, ta en trimtur langs skogsveien og stien opp mot Magerøyhausen og rundt tilbake til båtmuseet og hovedhuset, hvor de i dag kan servere oss en lokal Magerøy-burger, av hobbykokken. Men fortsatt får vi servert nasjonalretten baccalao.

De som driver Magerøya, inngår kontrakt år for år med kommunen, for å få drive øya i sommersessongen. Det er først og fremst dagsbesøk, men de har også 10 overnattingsplasser i hovedhuset, der de kan lage et opplegg med overnatting og frokost. De ønsker oss velkommen til et besøk!

Flere har prøvd seg som driver av Magerøya de siste 10 åra, men det har vist seg vanskelig å drive økonomisk da det kun er muligheter til å komme til øya via sjøveien. Og det er i dag ingen som har transportløyve til å frakte passasjerer fra Gjengstøa og ut til Magerøya, som i Håkon Helland sin tid. Noe som er veldig beklagelig for øya sin utvikling etter iherdig innsats fra den lokale befolkningen, og de som har prøvd å drive stedet et år i gangen.

Hemne kommune må på banen, ikke bare som utleiere av øya, men også ved å ta ansvar for å frakte mennesker ut til Magerøya fra mai til ut september, slik at øya får sin fortjente plass i kommunen sin lokale historie. Dette kan i dag ikke plasseres hos de forskjellige vertskapene fra år til år. Ved å sikre en stabil båttransport over sundet, vil det bli langt lettere å drive øya, og tilrettelegge for at den kan brukes i langt større grad enn den brukes i dag.

De som har vært elever ved ungdomskolen ved Sodin skole husker de årlig overnattingsturene , som har blitt arrrangert for 15-åringer hver mai/juni. Der blussende ungdommer kanskje fant sin første forelskelse en sommernatt sammen med jevnaldringer. Med telt campet ved sjøkanten til stor glede og mye moro. Gode minner som vi har tatt med oss inn i voksen alder, som igjen har ført til at vi har oppsøkt øya både sammen med familie og venner.

Hemværinger som har blitt kjent med øya, er stolt av denne perlen som ligger så fantastisk og skjermet til rett ut for den lille tettstedet Gjengstø.

Magerøya var faktisk et meget aktivt handelssted i sin tid, men som i dag kan gjennoppstå som en perle ved hjelp av kommunal bistand og lokalt næringsliv, der frakt er nøkkelordet.

Håper at Hemne kommune kan løse denne utfordringen på en god måte, til glede for oss som er glade i Magerøya, og som ønsker at dens historie skal kunne fortelles videre til nye generasjoner og være til rekreasjon for oss alle.

La øya være den perlen som kommunen, lokalbefolkning og drivere skal forvalte!

Siri Belsvik

Hemnværing 1971-1990