Få mennesker har satt så tydelige spor etter seg i orkdalsregionen som Christian Thams, og i år vil Orkla industrimuseum delta i markeringa av at det er 150 år siden samfunnsbyggeren ble født i Trondheim. Blant annet lanseres et samarbeid mellom Bårdshaug herregård, Sans og Orkla industrimuseum om merkevaren «Thamsriket» for å få enda flere mennesker til å oppleve Meldal-samfunnets rike historie.

Opplevelsespakker

I sommer kan man dermed oppleve dette riket gjennom dagsturer med utgangspunkt fra Orkanger eller fra Løkken. Turen går selvfølgelig med den tradisjonsrike Thamshavnbanen, og inkluderer både omvisning i gammelgruva på Løkken, på Bårdshaug herregård og i Thamspaviljongen som er under oppføring på Orkanger.

Å lage opplevelsespakker der den historiske jernbanelinjen brukes som bindeledd mellom severdighetene i regionen er resultat av et prosjekt i regi av Næringshagen i Orkdalsregionen.

- Vi har en unik region som har mye å fortelle. Det å kunne tilby komplette opplevelsespakker, heller enn bare én og én opplevelse, er et stort poeng, sa leder Berit Arntsen da prosjektet ble lansert tidligere i år.

En fargerik person

For leder ved Orkla industrimuseum, Torbjørn Lefstad, er det viktig å få med at museet ivaretar en helhet som strekker seg utover historien om Thams.

- Men han er viktig og en svært fargerik person i dette. Hele Thams-familien har betydd mye, i flere generasjoner, sier Lefstad. Han forteller at pakketilbudet er et prøveprosjekt.

- Hva vil dere at de besøkende skal sitte igjen med etter en slik tur?

- Det er å få mer kjennskap til historien i Orkdal. Vi prøver jo å få til at folk både i dalen og utenfor blir mer bevisst historien om dalføret. Det vi viser fram er en kontinuerlig historie fra oppstarten av gruvedriften i 1654, til det samfunnet Orkdal er i i dag som Sør-Trøndelags største industrikommune. Løkken verk med kopperutvinning var den gangen Norges nest største koppergruve, som bidro sterkt til Trondheims utvikling. Gruvene betydde også mye for fremveksten av pengeøkonomi og utvikling i Orkdals- og Meldalssamfunnet. Orkla Grube Aktiebolag ble startet i Stockholm i 1904 og det var starten på en storstilt industriutbygging som gjorde Løkken til landets største kiseksportør. Fra Orkla Gruber vokste Orkla-konsernet fram, som fortsatt er et av Norges største konsern. Alt dette har bidratt til den industrien vi har i Orkdalen i dag, sier Lefstad.

Besøksgruve

Han minner om at Thamshavnsbanen er verdens eldste jernbane med vekselsstrømdrift. Den er et kulturminne med internasjonal verdi.

- Så må vi ikke glemme gruvene, der museet har ei flott besøksgruve, sier Lefstad.

Museet på Løkken er en av de store turistattraksjonene i regionen, med opp til 30.000 årlig besøkende. I 2016 besøkte nærmere 24.000 mennesker museet.

- Vi har et stort potensial, og vi ønsker besøkende, sier Lefstad.

lillemor.hestvik@avisa-st.no

481 46 109

Gammelgruva på Løkken er i tillegg til å være en besøksgruve også en populær konsertarena.